Αλεξιάδης: «Θα εγγράφονται στα έξοδα των αγροτών οι ασφαλιστικές εισφορές»

Δεν αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης αλλά οι συντελεστές, είπε ο υπουργός

Αλεξιάδης: «Θα εγγράφονται στα έξοδα των αγροτών οι ασφαλιστικές εισφορές»

Τη δυνατότητα να «περάσουν» τις ασφαλιστικές εισφορές στα έξοδά τους και, επομένως, να μειώσουν με τον τρόπο αυτό το φορολογητέο εισόδημα και την επιβάρυνσή τους θα έχουν οι αγρότες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το σχέδιο νόμου περί της κύρωσης από την Ελλάδα της κοινοτικής οδηγίας Solvency ΙΙ για την ιδιωτική ασφάλιση, η φορολόγηση των αγροτών γίνεται πλέον με λογιστικό (και όχι με τεκμαρτό τρόπο), δηλαδή με έσοδα μείον έξοδα. «Στα έξοδα περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές», διευκρίνισε.

«Δεν αλλάζουμε τίποτε από όσα ίσχυαν έως τώρα», σημείωσε. «Το μόνο που αλλάζει είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στο 26%, με διάταξη» που, όπως είπε, «ψήφισαν το καλοκαίρι 221 βουλευτές».

«Επιθυμούμε το διάλογο με τους αγρότες και είμαστε πρόθυμοι να πάμε σε όποιο μπλόκο θέλουμε και να τους ενημερώσουμε, αρκεί να διασφαλίζονται οι συνθήκες διαλόγου», πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης και υποστήριξε ότι «οι αγρότες έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης».

Γιάννης Τσατσάκης