Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμό του φόρου

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και στις εμπορικές τιμές ακινήτων και αγροτεμαχίων φέρνει μαζί του το 2016 καθώς το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει την ετυμηγορία του ΣτΕ και να προχωρήσει εντός του έτους σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Το νέο καθεστώς θα ισχύει μάλιστα από το Μάιο του 2015 και θα πρόκειται για την πρώτη αλλαγή των αντικειμενικών από το 2007 προκειμένου αυτές να έρθουν στα επίπεδα των μειωμένων σήμερα εμπορικών τιμών.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει νέα κινητικότητα στην κτηματαγορά καθώς, ιδίως σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες απέχουν σήμερα κατά πολύ από τις πραγματικές τιμές της αγοράς, οι μειώσεις μπορούν να φτάσουν ακόμα και στα επίπεδα του 25%.

Παράλληλα, για τις ίδιες περιοχές θα υπάρξει και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες-ιδιοκτήτες να κληθούν να πληρώσουν τελικά χαμηλότερο φόρο.

Αντίθετα, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές είναι ήδη χαμηλότερες από τις εμπορικές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ –για τον ΕΝΦΙΑ- παραμένει αμετάβλητος –κάτι που έχει καταστήσει σαφές αλλώστε και η τρόικα-, γεγονός που σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να καλύψει τις απώλειες 600 εκατ. ευρώ περίπου που θα προκύψουν από τη μείωση των αντικειμενικών.

Αν και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει ακόμα σε ένα οριστικό σχέδιο, η βασική κατεύθυνση είναι, μέσω αλλαγών στις τιμές εκκίνησης και τους συντελεστές, να υπάρξει μια ανακατανομή των βαρών από τους μικροϊδιοκτήτες στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου, πάνω από το οποίο σήμερα επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος, από τις 300.000 ευρώ σήμερα στις 250.000 – 200.000 ευρώ, με συντελεστές ωστόσο που θα ξεκινούν από το 0,3% και θα φτάνουν έως και το 2% (αντί για 0,1% έως 1% που ισχύει σήμερα).

Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (θερμοκήπια, στάνες, μαντριά κτλ) θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ, εκτός από την περίπτωση που η αντικειμενική τους αξία, προστιθέμενη με εκείνη της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη, ξεπερνάει το όριο που θα τεθεί για το συμπληρωματικό φόρο.

Γιάννης Τσατσάκης