“Ανάσα” για το Εθνικό Πάρκο του Αξιού

Τριπλασιάστηκαν τα ζεύγη πουλιών και απαλλάχθηκε επιτέλους από τα σκουπίδια

Πολλές ευχάριστες εκπλήξεις επιφύλαξε η φετινή αναπαραγωγική χρονιά στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, καθώς διαπιστώθηκε το φώλιασμα έξι νέων ειδών για την περιοχή, ενώ επίσης τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ζευγαριών πουλιών στην μεικτή αποικία του Αξιού, όπου οι φτερωτοί κάτοικοι της περιοχής επεκτάθηκαν σε νέα νησίδα του ποταμού, δημιουργώντας 2.826 φωλιές, από 860 φωλιές το 2014!

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: 12 χρόνια δράσεις για τη φύση και τον άνθρωπο», κατά το οποίο παρουσιάστηκε το έργο του Φορέα Διαχείρισης από την ίδρυσή του ως σήμερα, με αφορμή την ολοκλήρωση της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου, στο τέλος του 2015.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των πουλιών, η βιολόγος Εύα Κατράνα ανέφερε ειδικότερα ότι για πρώτη φορά φέτος διαπιστώθηκε το φώλιασμα τεσσάρων ειδών γλαρονιών: του καρατζά, του αργυρογλάρονου, του μαυρογλάρονου και του μουστακογλάρονου στις νησίδες των δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα.

Στην αποικία πουλιών του Αξιού, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά φώλιασμα του γελαδάρη, καθώς και του αργυροτσικνιά, που είχε σταματήσει να αναπαράγεται στην περιοχή από τη δεκαετία του ’90.
Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν και από το έργο της παρακολούθησης των υπόλοιπων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Σύμφωνα με τη δρ. βιολογίας Λυδία Αλβανού, οι ερευνητές των θηλαστικών διαπίστωσαν ότι στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου ζουν 13 είδη νυχτερίδων, ενώ μέχρι τώρα ήταν γνωστή η παρουσία ενός είδους.

Στο Εθνικό Πάρκο δεν υπάρχουν σπηλιές και φυσικά καταφύγια, αλλά οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν εγκαταλειμμένα κτίρια και παλιές γέφυρες για να δημιουργήσουν τις αποικίες τους. Σημειώνεται ότι όλα τα είδη νυχτερίδων είναι προστατευόμενα από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Συνολικά, από τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο Πάρκο ζουν εννέα είδη αμφιβίων, 18 είδη ερπετών, επτά προστατευόμενα είδη ασπονδύλων, 17 είδη ψαριών, ενώ επίσης έχουν καταγραφεί έως τώρα 350 είδη και υποείδη φυτών.

Οριστικό «αντίο» στα μπάζα

Στο μεταξύ, νέα όψη θα έχει σε λίγο καιρό η κοίτη του ποταμού Λουδία, όπου εδώ και πολλά χρόνια απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια και μπάζα, τα οποία μπορεί κανείς να δει περνώντας διασχίζοντας τη γέφυρα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Όπως εξήγησε ο γεωπόνος Βασίλης Γιαμούζης, ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, και βρίσκεται σε εξέλιξη, το έργο απομάκρυνσης 4.600 κ.μ. στερεών αποβλήτων από την Α’ ζώνη (υψηλής προστασίας) του Εθνικού Πάρκου, και κυρίως από την κοίτη του Γαλλικού.

Εξάλλου, από τις αρχές του Δεκέμβρη, οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεκινούν την περιήγησή τους από το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου, στη Χαλάστρα, καθώς ολοκληρώνεται η νέα διαδραστική ενημερωτική έκθεση.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, καθ. Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, και ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος. Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης η καθηγήτρια Βιολογίας και διευθύντρια του Τομέα Οικολογίας του ΑΠΘ, Δέσποινα Βώκου, η κ. Ελένη Τρύφων από το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών και των ορυζοκαλλιεργητών της περιοχής.