Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι στη Βουλή για τα οικονομικά των κομμάτων

Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι στη Βουλή για τα οικονομικά των κομμάτων

Σύγκρουση κορυφής με αφορμή το θέμα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις, την  εμπλοκή του ονόματος Παπασταύρου και συγγενών Σαμαρά στη λίστα των φοροφυγάδων και νέο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή κι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αναρτήθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά από 25 χρόνια ασυλίας από τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια με πρόεδρο αρχικά την Τασία Χριστοδουλοπούλου και στη συνέχεια το Νίκο Βούτση, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη ενώ αναφορά έγινε και στα ζητήματα  Σταθάκη και Φλαμπουράρη. Ειδικότερα για το θέμα Γιώργου Σταθάκη ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έπρεπε ο ίδιος να ζητήσει την άρση της ασυλίας, για να μην υπάρχουν σκιές για την υπόθεση, που αφορούσε περίοδο που είχε εκτός από πανεπιστημιακή και διοικητική θέση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

Βουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα καταλόγισαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛΛ πως η συζήτηση που γίνεται σε αυτή τη φάση για εξεταστική είναι εκ του πονηρού καθώς έρχονται νέα δύσκολα μέτρα για τους Έλληνες φορολογούμενους. Στήριξαν ωστόσο το αίτημα για εξεταστική επιτροπή, παρά τις αντιρρήσεις πως πρόκειται για προσχηματικό διάλογο σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει εξεταστική και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημα για εξεταστική σε ό,τι αφορά στα capital controls.

Οξύς ήταν ειδικά κατά την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά για τις μηνύσεις στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, από πλευράς Κουμουτσάκου.

Τόσο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, όσο και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατέθεσε κι επιτολή αναφέρθηκαν στα θαλασσοδάνεια των δικών τους κομμάτων, επισημαίνοντας πως  εξυπηρετούνται.

Μόνοι μας τα μειώσαμε, μόνοι μας ψηφίσαμε νόμο για να μειωθούν τα κονδύλια για τα κόμματα, μόνοι μας αποφασίσαμε να κάνουμε περικοπές δαπανών, είπαν αμφότεροι ενώ τόνισαν χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήταν στο 3% έπαιρνε δάνεια, πολύ παραπάνω από ότι αναλογούσε στην εκλογική του δύναμη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε πολλές φορές να αποδημήσει την πολιτική της συγκυβέρνησης χρησιμοποιώντας λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού, υπουργών  ή συνεργατών του.

«Θα μας βάλετε τρία μέτρα κάτω από τη Γη; » είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη ρήση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και τόνισε ότι αργά ή γρήγορα η Νέα Δημοκρατία θα έρθει στην εξουσία. «Δεν εκβιάζουμε κανέναν, δεν απειλούμε κανέναν… Δεν θα μπει τρία μέτρα κάτω από τη Γη ούτε το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ ούτε της εισφοροδιαφυγής», ανέφερε κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως κι ο πατέρας του νυν προέδρου της ΝΔ από το 1965.

Για έλλειψη σχεδίου, διαπραγμάτευσης, στρατηγικής, νέα δραματοποίηση κατηγόρησε η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και κατέθεσε την ανησυχία της για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. «Κατεβάστε την παράσταση…», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έκανε λόγο για «ΜΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ» και παραδέχτηκε πως υπήρξε υπερδανεισμός που αφορούσε όλα τα κόμματα, ακόμη και το ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε πως δανείστηκε το 2010 το ΠΑΣΟΚ μεγάλα ποσά με στόχο όμως να υπάρχει διαφάνεια στους πόρους και τα εξυπηρετεί κι έκανε λόγο για «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ,

Καμία απολύτως πρωτοτυπία τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ Αχαΐας αναφερόμενος στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής  καθώς εντείνοντας οι διεργασίες για τις διαπραγματεύσεις. Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε στη συνέχεια κι ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τονίστηκε πως η συμφωνία θα συμφωνία θα σηματοδοτήσει πλειστηριασμούς και ξένα funds και για διαφθορά.

Εναντίον τάχθηκε και το ΠΟΤΑΜΙ, δια του Κώστα Μπαργιώτα υποστήριξε πως όλος ο διάλογος γίνεται προκειμένου να καλυφθούν αδυναμίες της κυβέρνησης ο οποίος τόνισε πως φτάνουμε στα ίδια αδιέξοδα.

«Δεν εκβιάζουμε κανέναν, δεν απειλούμε κανέναν, να βάλουμε τρία μέτρα κάτω από τη γη» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη ρήση Μητσοτάκη… Αλλά δεν θα μπει τρία μέτρα κάτω από τη γη ούτε το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, της φοροδιαφυγής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Άννα Στεργίου