Αναζητείται λύση για τη συντήρηση της διώρυγας Αλιάκμονα – Αξιού

Αναζητείται λύση για τη συντήρηση της ενωτικής διώρυγας Αλιάκμονα - Αξιού

Λύση για το θέμα της συντήρησης της ενωτικής διώρυγας Αλιάκμονα – Αξιού αναζητά η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η διώρυγα, να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και να διασφαλίζεται τόσο η ομαλή υδροδότηση της πόλης, όσο και η άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, το θέμα της συντήρησης της ενωτικής διώρυγας Αλιάκμονα – Αξιού είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς υπάρχει ένα ευπαθές κομμάτι στην περιοχή του Άδενδρου που δεν έχει συντηρηθεί ποτέ, ενώ συνιστά ταυτόχρονα σημείο υδροδότησης της πόλης και αρδευτικό κανάλι για τον κάμπο της περιοχής.

Προκειμένου να μπορούν να γίνονται οι εργασίες συντήρησης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, κατέθεσε πρόταση κατά τη διάρκεια σύσκεψης των αρμόδιων φορέων, με την οποία προβλέπεται η χάραξη εναλλακτικής διαδρομής του νερού προς το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, έτσι ώστε το ευπαθές τμήμα της διώρυγας να αδειάσει από νερό για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των πιθανών βλαβών και η επισκευή τους.

«Πέρσι το καλοκαίρι είχε σημειωθεί βλάβη και καθώς δεν μπορούσε να διακοπεί η υδροδότηση της πόλης, χρησιμοποιήθηκε μια μεθοδολογία, λόγω της οποίας, ωστόσο, δεν μπορούσε να γίνει η άρδευση των καλλιεργειών» σημειώνει ο Κώστας Γιουτίκας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι σε αυτοψία που έγινε παρουσία εκπροσώπων της ΕΥΑΘ, διαπιστώθηκε ότι η λύση που προτείνει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι τεχνικά εφικτή, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

«Έχουμε θέσει το στόχο να βάλουμε σε λειτουργία αυτό το by pass μέχρι τέλος Απριλίου και αν αυτό γίνει, τότε η ΕΥΑΘ θα πραγματοποιήσει χημικούς ελέγχους για την ποιότητα του νερού. Τότε το by pass θα λειτουργήσει για κάποιες μέρες ώστε να ελέγξουμε το ευπαθές κομμάτι της διώρυγας για τυχόν βλάβες» προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ