ΑΝΕΛ: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του πρώην ΠΕΓΕΑΛ, που απασχολούνται στη νιτρορύπανση;

Προδημοσίευση της δράσης για την νιτρορύπανση και επίσημα από το ΥπΑΑΤ

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων των απασχολουμένων στο πρόγραμμα της μείωσης της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης, στο Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (Λάρισα) (πρώην ΠΕΓΕΑΛ) κατέθεσε στη Βουλή,  ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης. 

Το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν αφορά μόνο στη Λάρισα αλλά εξυπηρετεί και τη Στερεά Ελλάδα και κυρίως περιοχές που είχαν έντονα προβλήματα εξαιτίας της μονοκαλλιέργειας και της εντατικής χρήσης. Αφορά δε και όσους είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης. 

Όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας (πρώην ΠΕΓΕΑΛ) είναι πιστοποιημένο, σύμφωνα με το ΕΣΥΔ ISO/IEC 17025, εργαστήριο, διαπιστευμένο σε νιτρικά και αμμωνιακά στο έδαφος, που εξυπηρετεί την Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία με αναλύσεις δειγμάτων εδάφους, αρδευτικού νερού και φυτικών ιστών, που είναι απαραίτητες για την έρευνα και την συμβουλευτική για τη βέλτιστη απόδοση των συστημάτων καλλιεργειών και τη γεωργική ανάπτυξη.

Στο Εργαστήριο παραλαμβάνονται πάνω από 4.000 δείγματα ετησίως και λαμβάνουν χώρα περισσότερες από 40.000 αναλύσεις παραγωγών.

Όπως λέει, για την υλοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της μείωσης της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης προσλήφθηκαν σταδιακά και μέσω ΑΣΕΠ, από το έτος 2003 και μετά, 12 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες μέχρι σήμερα ανανεώνονται συνεχώς, χωρίς καμία ενδιάμεση διακοπή. 

Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις εργαστηριακές δοκιμές, εξουσιοδοτημένοι και υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ISO 17025, με δικαίωμα υπογραφών. Απασχολούνται, όπως επισημαίνει ο κ.Κόκκαλης, ανάλογα με την ειδικότητά τους, για την κάλυψη όλων των αναγκών του εργαστηρίου, τόσο δηλαδή για τις ανάγκες του προγράμματος όσο και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του εργαστηρίου (παραλαβή και προπαρασκευή δειγμάτων, διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων, καταγραφή εργαστηριακών αποτελεσμάτων, καθώς επίσης και με την διεκπεραίωση μεγάλου όγκου των διοικητικών και οικονομικών εφαρμογών).

Με την εφαρμογή του νέου προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης για την πενταετία 2016-2020 αναμένεται, όπως λέει,  ως αποτέλεσμα η άμεση μείωση της ρύπανσης του νερού από τη γεωργική δραστηριότητα και η ταχύτερη απορρύπανση των υπογείων και επιφανειακών νερών. Για την εφαρμογή όμως του νέου προγράμματος, σημείωσε ο κ.Κόκκαλης, δεν έχει διευκρινιστεί, αν θα απαιτούνται εργαστηριακοί έλεγχοι (επιτόπια λήψη δείγματος από την ενταγμένη εκμετάλλευση – εργαστηριακή ανάλυση). 

Όπως αναφέρει, δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί η αναμενόμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους παραγωγούς. Εκφράζει δε φόβο ότι όλα αυτά οδηγούν στη μη ανανέωση των συμβάσεων των απασχολούμενων στο ανωτέρω πρόγραμμα, εργαζομένων, οι οποίες ξεκινούν να λήγουν από 18-12-2016.

Εξηγεί πως το ενδεχόμενο αυτό θέτει σε καθεστώς αβεβαιότητας τους 12 εργαζομένους, οι οποίοι αποτελούν Ειδικό Επιστημονικό και Εξειδικευμένο προσωπικό και υπηρετούν ο καθένας  από 5 έως 13 συναπτά έτη, στο πρώην ΠΕΓΕΑΛ ( η τελευταία ανανέωση των συμβάσεων έγινε με την υπ’ αρ. 10030/126996/19-11-2015 απόφαση σας), έχοντας ενταχθεί πλήρως σ’ αυτό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κόκκαλη σε περίπτωση μη ανανέωσης των συμβάσεων των εν λόγω εργαζόμενων, το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας (πρώην ΠΕΓΕΑΛ) θα υποστελεχωθεί, αφού το μόνιμο προσωπικό που διαθέτει  δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τον όγκο των εργασιών του. 

Ο ίδιος ζητά με την εν λόγω αναφορά και θέτοντας πλέον κι επίκαιρη ερώτηση μα πληροφορηθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου ,τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής διότι υπάρχει ήδη έντονη φημολογία για κατάργηση των εργαστηριακών ελέγχων, που είναι απαραίτητοι για το πρόγραμμα της μείωσης Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης και πότε αναμένεται να υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα.