simansi-proionton-gmo

Η σήμανση προϊόντων που προκύπτουν από τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών δεν θα παρέχει αρκετές πληροφορίες και, συνεπώς, δεν θα είχε νόημα για τους καταναλωτές, δήλωσε στη EURACTIV ο γενικός γραμματέας του European Seeds Association (ESA), Garlich von Essen.

Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών σπόρου μέσω της γενετικής μηχανικής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει εάν οι τεχνικές αυτές θα εμπίπτουν στη νομοθεσία των ΓΤΟ.

«Η σήμανση των προϊόντων έχει νόημα μόνο όταν παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ή τα ειδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.

Εντούτοις, όταν τα προϊόντα που προκύπτουν από τις τελευταίες μεθόδους αναπαραγωγής είναι τα ίδια με εκείνα που προκύπτουν από τη συμβατική αναπαραγωγή, τότε μια τέτοια σήμανση δεν θα παρείχε ουσιώδεις πρόσθετες πληροφορίες», υπογράμμισε ο Garlich von Essen.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος γύρω από την καινοτομία στην καλλιέργεια φυτών και, ταυτόχρονα, τόνισε ότι η βιομηχανία σπόρων εργάζεται για τη δημιουργία μιας «λογικής και ουσιαστικής ανταλλαγής πληροφοριών».