Αντέχει, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Η έκθεση του ΙΟΒΕ για το 2015

Αντέχει παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση η βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Ως ένας από τους ανθεκτικότερους κλάδους της εγχώριας μεταποίησης αναδεικνύεται, μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, ο κλάδος των τροφίμων.

Αυτό καταδεικνύει η ενδέκατη σχετική έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το 2015, που συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Όπως συμπεραίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, ο ρόλος της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων είναι θεμελιώδης για την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία, αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Καθώς οι εξελίξεις γύρω από αυτήν επηρεάζουν σημαντικά το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, ο κλάδος συνιστά σταθερά έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς του δευτερογενή τομέα της οικονομίας και μια από τις «κινητήριες δυνάμεις» της ελληνικής μεταποίησης. Σημειώνουν, δε, πως η σύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής αλλά και τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και εν γένει με τον τουρισμό, σε συνδυασμό με τις συνέργειες που αναπτύσσονται στον χώρο των τροφίμων, αποτελούν βασικό μοχλό ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων, που μπορεί να προσθέσει σε αυτά αξία και εξαγωγική δυναμική.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ, η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων φέρει την «πρωτιά» μεταξύ των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, καλύπτοντας πάνω από το 1/4 (ποσοστό 26%) του συνόλου, με διαφορά δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων από τον αμέσως επόμενο κλάδο, εκείνο των μεταλλικών προϊόντων (ποσοστό 14%) και τα είδη ένδυσης (ποσοστό 10%).

Την ίδια στιγμή, πρώτη κατατάσσεται, και με όρους αξίας παραγωγής, συγκεντρώνοντας το 33% επί του συνόλου των κλάδων της μεταποίησης και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας με 25%, ενώ εμφανίζεται δεύτερη στον κύκλο εργασιών με ποσοστό 21%, μετά τον οπτάνθρακα και τα προϊόντα διύλισης. Ακόμη, εξετάζοντας τα διαρθρωτικά μεγέθη της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, διαπιστώνεται πως το 2014, σε σχέση με το 2013, αποτυπώνεται μια οριακή αύξηση στον αριθμό των επιχειρήσεων -στο 0,4% και 2,4% αντίστοιχα- σε αντίθεση με το σύνολο της μεταποίησης όπου ο αριθμός των επιχειρήσεων σημείωσε μείωση της τάξης του 2%.

Μελίνα Ζιάγκου

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 8 Απριλίου στα περίπτερα με ειδικό ένθετο για το ΟΣΔΕ 2016.