Η Καβάλα αναζητά ποικιλίες ν’ αντικαταστήσει τη σουλτανίνα

Οι δυσχέρειες στις εξαγωγές τα τελευταία δέκα χρόνια οδηγούν την Καβάλα στην αναζήτηση άλλων ποικιλιών πλην της σουλτανίνας

Η Καβάλα αναζητά ποικιλίες ν’ αντικαταστήσει την σουλτανίνα

Οι δυσχέρειες στις εξαγωγές τα τελευταία δέκα χρόνια οδηγούν την Καβάλα στην αναζήτηση άλλων ποικιλιών εκτός από τη σουλτανίνα, που είχε για χρόνια κυρίαρχη θέση ως εκλεκτή ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού χωρίς κουκούτσια. Τα προβλήματα στην εξαγωγή της σουλτανίνας οφείλονται στους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που έθεσαν εδώ και πολλά χρόνια οι ξένες αγορές. Επίσης, έγιναν σοβαρές ζημιές λόγω των κλιματολογικών συνθηκών στο στάδιο της συγκομιδής.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης προσανατολίζεται στην εξεύρεση λύσεων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ Σωτήρης Παπαδόπουλος, την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας η Περιφέρεια διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση. Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος οι εταιρίες του νομού που εξάγουν σταφύλια. Θέμα της συνάντησης είναι η κατάθεση προτάσεων για αντικατάσταση της καλλιέργειας της σουλτανίνας με νέες ποικιλίες αμπέλου. Σημειώνεται ότι ο νομός Καβάλας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αμπελοπαραγωγούς νομούς της χώρας, με συνολικά πάνω από 30.000 στρέμματα καλλιέργειας αμπελιού.

Μέχρι και τα τελευταία χρόνια, περίπου 7.500 στρέμματα καλλιεργούνταν με ποικιλίες σταφυλιών για οινοποίηση και τα υπόλοιπα 24.500 στρέμματα με επιτραπέζιες ποικιλίες, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση είχε η σουλτανίνα που καταλάμβανε το 30%, δηλαδή περίπου 8.500 στρέμματα. Περισσότερη από την μισή παραγωγή της σουλτανίνας είχε προορισμό τις εξαγωγές.  

Μαρία Αμπατζή