Ανυποχώρητοι οι αγρότες στα μπλόκα

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες από τα μπλόκα της χώρας, και συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ήπειρος

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μπλόκο στην αφετηρία της Εγνατίας στην Ηγουμενίτσα, διοργανώνουν την Κυριακή 31/1 στις 7 το απόγευμα, αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών, απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες, τις οργανώσεις και τους φορείς της Θεσπρωτίας, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται για 8η ημέρα έξω από το λιμάνι στην αφετηρία της Εγνατίας, όπως αναφέρουν στο κάλεσμα, θέλουν να ενημερώσουν για το πλήγμα στο πρωτογενή τομέα, το οποίο θα επιφέρουν, τα σχεδιαζόμενα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Επίσης, με την λήξη της απεργίας των ναυτεργατών θα επαναλάβουν τον τρίωρο αποκλεισμό της εξόδου και εισόδου του λιμανιού, στον κόμβο που βρίσκεται στην αφετηρία της Εγνατίας.

Με τρίωρους αποκλεισμούς των δρόμων το πρωί του Σαββάτου 30/1 και από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Άρτα. Τα δύο μπλόκα που έχουν στήσει βρίσκονται, στην εθνική οδό Άρτας – Αντιρρίου, στο χωριό Κομπότι και στην παλιά γέφυρα μέσα στην πόλη.

Οι αγρότες της Πρέβεζας, που έχουν στήσει μεγάλο μπλόκο στον κόμβο του Λούρου και την Παρασκευή 29/1 ενισχύθηκαν και με τους πτηνοτρόφους της περιοχής, κάνουν δίωρους αποκλεισμούς (12.00 -14.00, 19.00 – 21.00).

Στο μπλόκο των κτηνοτρόφων στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς, τα τρακτέρ κλείνουν το δρόμο καθημερινά από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ.

Έβρος

Με αποκλεισμό του κόμβου Καστανέων-Ριζίων (γέφυρα) και του τελωνείου του Ορμενίου στην Ορεστιάδα από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 5.00 έως τις 9.00 το απόγευμα και του νότιου κόμβου Διδυμοτείχου (έξοδος προς Ψαθάδες) από τις 12.00 έως τις 3.00 και από τις 6 έως τις 9.00, συνεχίζονται το Σάββατο 30/1 οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο βόρειο Έβρο.

Όσον αφορά για την Κυριακή 31/1, σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Διδυμοτείχου, Βασίλη Καμπρούδη, αυτές θα αποφασιστούν το βράδυ του Σαββάτου 30/1 στην Κομοτηνή, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο.

Στο μεταξύ στην Κομοτηνή μετέβη το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή αγροτικών μηχανημάτων του όμορου νομού για τον σε 24ωρη βάση αποκλεισμό, από την Κυριακή 31/1, του τελωνείου των Κήπων.

Στις 30/1 στο τελωνείο δεν θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης των οχημάτων από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 6.00 έως τις 9.00 το απόγευμα.

Θεσσαλονίκη

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι, στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.30.Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12.00-14.00 και 18.00-21.00.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βασίλης Μαυροσκάς, επισήμανε ότι «από σήμερα σκληραίνουμε τη στάση μας και αποφασίσαμε τις ώρες 17.00-22.00 το βράδυ να έχουμε κλειστούς τους δρόμους σε εναλλαγή με το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, ώστε να υπάρχει εναλλακτική για τους οδηγούς».

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τσακίρογλου, το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «χθες το βράδυ (σ.σ. Παρασκευή 29/1) αποφασίσαμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας στα εννέα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή μας για σήμερα, ενώ αύριο Κυριακή, θα κινηθούμε στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, δίνοντας ελευθέρας κατά τις ώρες 14.00-17.00».

Πελοπόννησος ‘

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που παραμένουν σε όλα τα μπλόκα στην Πελοπόννησο, με σημείο αιχμής το μπλόκο στα διόδια του Ισθμού, όπου για τέταρτη ημέρα οι αγρότες κρατούν κλειστή τη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, ενώ ανοιγοκλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, τις ώρες 11.00 με 11.30, 16.00 με 16.30 και 20.00 με 20.30. Παράλληλα στον Ισθμό οι αγρότες ελέγχουν όλα τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που ανεβαίνουν στην Αττική και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών.

Οι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν στα δύο μπλόκα και το πρωί της 31ης Ιανουαρίου θα αποφασίσουν για συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Μυκηνών – Άργους, ενώ οι αγρότες της Λακωνίας στις 30/1 παρέμειναν στα τέσσερα μπλόκα, σε Βλαχιώτη, Λίμνη Γυθείου, Κροκεές και Συκιά Μολάων.

Από το πρωί του Σαββάτου 30/1 ομάδα αγροτών με αγροτικά αυτοκίνητα από την Μάνη βρίσκεται στο μπλόκο του Ισθμού, για ενίσχυση και αύριο ανεβαίνουν αγρότες από το Δήμο Ευρώτα στον Ισθμό.

Την Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι, έχει προσδιοριστεί ευρεία συνάντηση από αγρότες και άλλους επαγγελματικούς φορείς στους Μολάους Λακωνίας, όπου θα συζητήσουν για το ασφαλιστικό και θα αποφασίσουν για το πώς θα κινηθούν την προσεχή εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι των αγροτών της Πελοποννήσου από την Αρκαδία, την Κορινθία και τη Λακωνία, βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν στις συζητήσεις που διεξάγονται από τους εκπροσώπους των ανεξάρτητων μπλόκων.

Αττική

Σε επ’ αόριστον κλείσιμο του κόμβου του Κορωπίου αποφάσισαν να προχωρήσουν προχωρήσουν οι αγρότες από το μπλόκο της Αττικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών Μεσογείων «το Σάββατο 30/1 στις 1μμ είχε προγραμματίσει αποκλεισμό του κόμβου Μαρκοπούλου προς το αεροδρόμιο και στη συνέχεια συμβολική αυτοκινητο-πορεία αγροτικών οχημάτων από το μπλόκο στο αεροδρόμιο και επιστροφή στο μπλόκο με την ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ). Η αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης και της διοίκησης του αεροδρομίου απαγόρευσε τη συμβολική μας εκδήλωση. Μετά από αυτό η Συντονιστική Επιτροπή ανακοινώνει προς όλους ότι ο κόμβος παραμένει κλειστός επ αόριστον».

Ωστόσο, στις 7.00 μ.μ. (30/1), θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει την κατάσταση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Και καλεί «κάθε εργαζόμενο και πολίτη των Μεσογείων και της Αττικής να συμπαρασταθεί έμπρακτα και να συμπαραταχθεί στον αγώνα μας με τη μαζική παρουσία στο μπλόκο».

Κρήτη

Σε κλείσιμο της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου για περίπου μισή ώρα στις 12 μετά το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα προχωρούν στις 30 και 31/1, αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για το φορολογικό και το ασφαλιστικό παραμένοντας από την Τετάρτη στο μπλόκο που έχουν στήσει στη θέση «Μεγάλα Χωράφια».

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, το μεσημέρι της Κυριακής 31/1 στο σημείο του αποκλεισμού οργανώνουν μουσική εκδήλωση καλώντας με ανακοίνωση τους φορείς και πολίτες να συμμετέχουν.

Την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου αγρότες μέλη από τους συλλόγους Πλατανιά, Βουκολιών Σελίνου και Κισάμου θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην πλατεία «Δικαστηρίων».

Ζάκυνθος

Για πρώτη φορά από την ημέρα που άρχισαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, τα τρακτέρ μπήκαν στην πόλη της Ζακύνθου, απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους και «τράβηξαν χειρόφρενο» έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, την ώρα που πραγματοποιούνταν συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με τηλεδιάσκεψη.

Αντιπροσωπεία των αγροτών ανέβηκε στο κτίριο, και προσκόμισαν ψήφισμα στο Περιφερειακό συμβούλιο εκφράζοντας την αντίθεση τους στην συνολική πολιτική της κυβέρνησης στον κλάδο των αγροτών με αιχμή το ζήτημα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.
Το Περιφερειακό συμβούλιο, έθεσε το ψήφισμα των αγροτών στα εκτός ημερήσιας διάταξης και το ενέκρινε.

Οι αγρότες του Ζακύνθου περίπου κάθε δύο ώρες, συνεχίζουν να κλείνουν την είσοδο της πόλης στην περιοχή Λούμπα με τα τρακτέρ τους, ενώ την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ