Απεργεί η ΠΝΟ, καταρρέουν οι τιμές των κηπευτικών της Κρήτης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, καθώς, λόγω των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ, τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια και της Κρήτης, οπότε η μεταφορά των κηπευτικών τους είναι αδύνατη. Η κατάσταση αυτή, όπως εξηγούν, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις τιμές για τους παραγωγούς, αλλά και στην προβληματική τροφοδοσία των αγορών.

«Τις ημέρες της απεργίας, οι τιμές στα λιγοστά προϊόντα που διατέθηκαν ήταν τουλάχιστον εξευτελιστικές. Εάν η επόμενη απεργία διαρκέσει περισσότερες μέρες, οι παραγωγοί της νησιωτικής Ελλάδας δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι θα καταστραφούν», εξήγησε ο Γιώργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας. Μάλιστα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον γενικό γραμματέα, Γιάννη Θεοτοκά, φορείς της περιοχής ζήτησαν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, τέτοια που, από τη μία, να υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία για τους ναυτεργάτες, αλλά, από την άλλη, όπως διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι, Μανώλης Θραψανιώτης, να καλύπτει και τους παραγωγούς κηπευτικών που δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, αποτύπωσε την ανάγκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ακόμη και επιβολής «πλοίου ασφαλείας», προκειμένου να μεταφέρονται τα κηπευτικά τις ημέρες της απεργίας. «Οι ανταγωνιστές καραδοκούν, προκειμένου να επωφεληθούν της δικής μας αδυναμίας να στείλουμε στην ώρα τους τα κηπευτικά μας στις αγορές. Τα προϊόντα ούτε μπορούν να μείνουν στα ψυγεία ούτε να αποθηκευτούν. Ήδη, από τη 48ωρη απεργία, έμειναν πολλά προϊόντα πάνω στα φυτά και μέσα στις αποθήκες των δημοπρατηρίων, καθώς οι έμποροι δεν πήγαν καν να δώσουν προσφορές» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Αγγελάκης. Η αγωνία, πάντως, διευρύνεται, αν υπολογίσει κανείς ότι τα κηπευτικά, σε έναν αρκετά σημαντικό βαθμό, διοχετεύονται σε αγορές του εξωτερικού, που συνήθως, όπως λένε οι παραγωγοί σε Ιεράπετρα και Σητεία, δεν μπορούν να περιμένουν για προϊόντα, αλλάζοντας συμφωνίες.

Κάλια Πετσαλάκη