Αποκαλυπτική έρευνα σε γονείς και παιδιά για τα σνακ

"Οι μητέρες επιλέγουν πιο ανθυγιεινά τρόφιμα για τα παιδιά τους παρά για τον εαυτό τους. Αντίθετα, τα παιδιά όταν πρόκειται για την οικογένειά τους κάνουν πιο υγιεινές επιλογές από ότι για τα ίδια". Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε…

Οι ερευνητές που σημετείχαν στη μελέτη της Food Research Collaboration (FRC) ανακάλυψαν επίσης ότι οι γονείς οδηγούν τα παιδιά τους στο να ακολουθούν την ίδια διατροφή με αυτούς, κυρίως όσον αφορά την ανθυγιεινή διατροφή με αρκετή ζάχαρη και πολλά λιπαρά. “Πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου κατά την παιδική ηλικία είναι σημαντικές, καθώς έχουν αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στο βάρος του, στην υγεία του και στην ποιότητα ζωής του”, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η μεθοδολογία 

Η ομάδα ξεκίνησε καταγράφοντας 112 μητέρες και παιδιά σε ζευγάρια. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών ήταν 10 χρονών μεταξύ αυτών 55 κορίτσια και 57 αγόρια. Κάθε ζευγάρι βρισκόταν σε συνεδρία 45 λεπτών, όπου το κάθε μέλος είχε να επιλέξει ανάμεσα σε υγιεινά και ανθυγιεινά τρόφιμα. Κάθε συμμετέχοντας γέμιζε την τσάντα με 5 τρόφιμα από τις παραπάνω κατηγορίες για τον εαυτό του και μια άλλη τσάντα με 5 τρόφιμα που προορίζονταν για το άλλο μέλος της οικογένειας. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν σχετικό ερωτηματολόγιο.

 

Ερευνητές παροτρύνουν την κυβέρνηση να ”υπολογίσει σοβαρά” τους φόρους των τροφίμων

Δεδομένων των αποτελεσμάτων της έρευνας οι επιστήμονες της FRC που συμμετείχαν σε αυτή, προτρέπουν την βρετανική κυβέρνηση να λάβει υπόψιν της τους φόρους για τα ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, ώστε να μειωθεί η κατανάλωσή τους. Επίσης, σε ανακοίνωσή της η FRC τονίζει τη διαφορά ανάμεσα στις υψηλές τιμές των υγιεινών τροφίμων σε σύγκριση με αυτές των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι.

Τονίζεται, επιπλέον, πως αν και η επιβολή φόρων δεν αποτελεί από μόνη της, ιδιαίτερα, κίνητρο για τη βελτίωση της υγείας, είναι σημαντική για άλλους λόγους, όπως η αύξηση των εσόδων και το χτύπημα της υπερκατανάλωσης. Ο φόρος δεν μπορεί να λύσει δια μαγείας το διατροφικό πρόβλημα που σχετίζεται με την υγεία. Μπορεί, όμως, σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές και πολιτικές να βοηθήσει στη βελτίωση του διατροφικού περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ασθενειών σχετικές με τη διατροφή.

 

Ε.Π