Σε 10 ημέρες οι τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό

Σε 10 ημέρες οι τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό

Με κοινό ανακοινωθέν, και με τις τελικές αποφάσεις για την προσφυγική κρίση να μετατίθενται σε νέα Σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δέκα ημέρες για να ολοκληρώσει κατά την επόμενη Σύνοδο την επεξεργασία των λεπτομερειών μίας νέας συμφωνίας με την Τουρκία για τη διακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για την επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων των προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο, περιλαμβανομένων των Σύρων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγησε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας την «τολμηρή» πρόταση της Άγκυρας προς τους 28, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα δέχεται πίσω όλους τους «οικονομικούς μετανάστες», αλλά και τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δέχονται μέσω νόμιμων και ασφαλών οδών τον ίδιο αριθμό Σύρων προσφύγων απευθείας από το τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, θεωρητικά, πρόκειται για την κάλυψη των 70.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν προβλεφθεί από τους 28 από το Φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «χαιρετίζουν θερμά» αυτές τις προτάσεις και ζητούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να επεξεργασθεί με την Τουρκία τις λεπτομέρειες της συμφωνίας εντός των προσεχών δέκα ημερών.

Σε αντάλλαγμα, απαντώντας στις απαιτήσεις της Άγκυρας, οι 28 δεσμεύονται να επιταχύνουν την εφαρμογή της φιλελευθεροποίησης του συστήματος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες «το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου» και δηλώνουν ότι «προετοιμάζουν το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Οι 28 δηλώνουν στο κοινό ανακοινωθέν ότι θα επιδιώξουν την επιτάχυνση της καταβολής της οικονομικής βοήθειας των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία για τη διαχείριση του πλήθους των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στο τουρκικό έδαφος και υπόσχονται ότι «θα αποφασίσουν την καταβολή και επιπλέον πόρων», τη στιγμή που η Άγκυρα ζητεί επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2018.

Τσίπρας: Απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. «Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΕΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν, διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σημαντικό είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να πάψουν οι διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και να σταματήσουν να χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα, το δράμα χιλιάδων προσφύγων που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε άλλη μια φορά το διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, με κάποιες δυνάμεις που «δε σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές σήμερα εκτέθηκαν, διότι σήμερα υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέρα από τους δικούς τους σχεδιασμούς.

«Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται».

Γιούνκερ: Υπήρξε συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισαν την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν από κοινού με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς υπήρξε «συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία», τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

Νταβούτογλου: Έχουμε δαπανήσει πάνω από 10 δις δολάρια

Από τουρκικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανέφερε με έμφαση ότι η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 10 δις δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ότι συνεπώς έχει κάθε δικαίωμα να επιζητεί τη βοήθεια της ΕΕ.

Τόνισε επίσης ότι αυτοί που ευθύνονται για την ανθρωπιστική τραγωδία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Σημείωσε, τέλος, ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Ιούνιο, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ