Από τα εισοδήματα του 2016 θα ισχύσουν οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών

Από τα εισοδήματα του 2016 θα ισχύσουν οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών

Διαψεύδουν από το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιεύματα που μιλούν για «επίσπευση» των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών ώστε οι νέοι συντελεστές που περιγράφονται στο μνημόνιο (20% για το 2016 και 26% για το 2017) να ισχύσουν από φέτος, δηλαδή από τα εισοδήματα του 2015.

Από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη προκύπτει ότι οι αλλαγές που θα ψηφισθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα αφορούν τα αγροτικά εισοδήματα που θα αποκτηθούν εντός του 2016. Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν υπάρχει πουθενά σκέψη για αλλαγή στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015» καθώς κάτι τέτοιο θα πήγαινε πίσω την υποβολή των δηλώσεων που στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν φέτος να ξεκινήσει νωρίτερα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος που περιέγραψε ο κ. Αλεξιάδης κατά το συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), δεν αποκλείεται οι παρεμβάσεις στο φορολογικό των αγροτών να έρθουν στη Βουλή το Φεβρουάριο- αντί για τον Ιανουάριο που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Kαμία αλλαγή στη φορο-κλίμακα του 2015

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδρομικός φόρος για τα εισοδήματα του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99.5.

Κατά τον ίδιο, μόνο διαδικαστικού και οργανωτικού χαρακτήρα θα είναι οι όποιες αλλαγές γύρω από τη φορολογία εισοδημάτων του 2015, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενώ παράλληλα απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρέμβαση στις φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα αυτά. «Δεν υπάρχει πουθενά σκέψη για αλλαγή στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. Αν πάμε να κάνουμε αλλαγές τώρα δεν θα προλάβουμε για τις δηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Βήμα FM.

Σχετικά με το αφορολόγητο και τη σύνδεση του με το «πλαστικό χρήμα» σημείωσε:

«Βεβαίως και θα φέρουμε διάταξη για να κτίσουμε το αφορολόγητο πλέον με αποδείξεις και με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών. Θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και εκείνους που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα πάμε σε αυτά τα πράγματα».

O oδικός χάρτης των αλλαγών στη φορολογία

Μιλώντας στην ημερίδα για τον προϋπολογισμό που οργάνωσε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο φορολογικό. Ειδικότερα, όπως περιέγραψε:

  1. «Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. “Θα υπάρχει ισορροπία για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου”.
  2. Περιουσιολόγιο. Μέσα στο Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
  3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. “Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ”.
  4. Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων
  6. Νομοσχέδιο για το φόρο, που θα αντικαταστήσει ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι “πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα”.
  7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
  8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
  9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.
  10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.»

Γιάννης Τσατσάκης