Από το Φόδελε των… αιώνιων πορτοκαλεώνων

Από το Φόδελε των… αιώνιων πορτοκαλεώνων

Η ιστορία του Φόδελε στην επαρχία Μαλεβιζίου, 29 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, είναι ταυτισμένη με τους πορτοκαλεώνες, που βρίσκονται εδώ και εκατονταετίες στην περιοχή.

Η τοπική οικονομία για πολλές –μέχρι σήμερα- γενιές είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια του πορτοκαλιού, ενώ παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές που παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες πορτοκαλιών, το πορτοκάλι του Φόδελε είναι φημισμένο για τη γεύση και το άρωμά του. «Τα χώματα στην περιοχή μας είναι καλιώδη, και αυτό βοηθάει το προϊόν να έχει αυτή την ξεχωριστή γεύση που έχει, αλλά και το άρωμα» λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού ΣυνεταιρΑπό το Φόδελε των… αιώνιων πορτοκαλεώνων ισμού Φόδελε, Σήφης Μαυρογιαννάκης.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα διαθέτει ένα σημαντικό μέρος πορτοκαλαιώνων, στη μέση ενός κάμπου, που η καλλιέργεια αυτή μοιάζει με μονοκαλλιέργεια, αν και με τα χρόνια έχει αρχίσει να φθίνει, όπως εξηγεί ο κ. Μαυρογιαννάκης. «Το κόστος για το νερό και τα λιπάσματα είναι πλέον τεράστιο, την ώρα που οι τιμές πώλησης του προϊόντος είναι πολύ χαμηλές. Από την άλλη, τα κοντέινερ που έρχονται με πορτοκάλια από άλλες περιοχές (εντός και εκτός Κρήτης, αλλά και Ελλάδας) και μάλιστα σε τιμές που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε, δεν βοηθούν στο να καταφέρουμε να αναπτύξουμε την παραγωγή μας. Οπότε, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο παραγωγοί να μην κόβουν καν τα πορτοκάλια από τα δέντρα τους».

Από το Φόδελε των… αιώνιων πορτοκαλεώνων Το Φόδελε παράγει ετησίως περίπου 400 τόνους πορτοκάλια, που διακινούνται στην αγορά του Ηρακλείου, ωστόσο δεν λείπουν και τα επιλεγμένα καταστήματα εκτός Κρήτης που επιλέγουν χρόνια τώρα το Φοδελιανό πορτοκάλι, ενισχύοντας τη φήμη του στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάλια Πετσαλάκη