Από 82 ευρώ μηνιαίως η εξαγορά πρόσθετης ασφάλισης για τους αγρότες

Από 82 ευρώ μηνιαίως η εξαγορά πλασματικών χρόνων για τους αγρότες

Τη δυνατότητα αναγνώρισης πρόσθετου χρόνου ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (στον οποίο υπάγονται ως ασφαλισμένοι από 1/1/2017) προβλέπει για τους αγρότες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, ορίζει το ποσοστό της εισφοράς που πρέπει να καταβάλλουν οι αγρότες για την εξαγορά και το οποίο διαμορφώνεται στο 20% επί του 70% του προβλεπόμενου, κατά την υποβολή της αίτησης, κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού.

Με τα σημερινά δεδομένα, το 70% του τελευταίου είναι 410,26 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η ελάχιστη εισφορά για την εξαγορά ξεκινά από ένα ποσό λίγο πάνω από τα 82 ευρώ το μήνα (82,05).

Με το ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ο συμψηφισμός και, εν συνεχεία, η άτοκη επιστροφή και, εν συνεχεία, η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, προβλέπεται άτοκη επιστροφή τους προς τους δικαιούχους, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με πάσης φύσεως οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Σε περίπτωση ρυθμισμένων οφειλών, γίνεται συμψηφισμός με την οφειλή κατ’ αντιστοιχία με τα ισχύοντα στη φορολογική διοίκηση.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν ως βάση υπολογισμού των εισφορών τους ποσό μεγαλύτερο από το μηνιαίο εισόδημα τους με την επιφύλαξη του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος

Δείτε αναλυτικά το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εργασίας