ΑΜΘ: Αρχίζει η χρονοβόρα διαδικασία του αναδασμού στα Εξωχώραφα Φίλιππων – Παρεμβάσεις στον αναδασμό του Ζυγού

Αρχίζουν οι εργασίες για τη διενέργεια αναδασμού στο αγρόκτημα Εξωχώραφα Φιλίππων. Επίσης κρίθηκε αναγκαία και αποφασίστηκε η κατασκευή παράλληλων έργων στον κυρωθέντα αναδασμό Ζυγού-Καβάλας.

«Ο αναδασμός του Ζυγού, κυρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 αλλά δεν είχαν προβλεφθεί να γίνουν παράλληλα έργα για εξυπηρετήσουν τους αγρότες. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Αφορά την διάνοιξη αγροτικών δρόμων ώστε να μπορούν οι αγρότες να πάνε στα χωράφια τους.
 
Σε δεύτερο στάδιο προβλέπεται να ξεκινήσουν εγγειοβελτιωτικά έργα στον ευρύτερο αναδασμό για να προστατευτούν από τους χειμάρρους», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης .  
    
Για τον αναδασμό στα Εξωχώραφα : «Ο αναδασμός ξεκίνησε το 2005 αλλά για διάφορους λόγους δεν ολοκληρώθηκε . Θα αρχίσουν με τη βοήθεια και των βουλευτών όλες οι διερευνητικές για να ξεκινήσει ο αναδασμός των Φιλίππων στα Εξωχώραφα. Περίπου 10 χιλιάδες στρέμματα, για να δώσουμε οικονομική ανάσα στους αγρότες», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης . 
 
«Ο αναδασμός στα Εξωχώραφα θα γίνει από την αρχή γιατί οι εργασίες που έγιναν πριν από 15 χρόνια δεν μπορεί να είναι επίκαιρες σήμερα. Είναι ένα από τα λίγα χωριά που δεν έγιναν αναδασμοί», είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Λεωνίδας Καστανάς .  
  
«Ένας αναδασμός είναι μία χρονοβόρα διαδικασία . Οι διερευνητικές για τον αναδασμό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πίστωση για τον αναδασμό, πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ μόνο για τον αναδασμό και χωρίς τα έργα.

Η πίστωση πρέπει να εγγραφεί στα προγράμματα και έπειτα να αρχίσουν οι διαδικασίες. Τα τελευταία χρόνια οι αναδασμοί γίνονται από ιδιωτικά συνεργεία μετά από ανάθεση και κρατάει αρκετά χρόνια , δεν τελειώνουν σε ένα και δύο χρόνια. 
  
Αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητας είναι περίπου επτά αναδασμοί που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ένας από αυτούς είναι της Νικήσιανης-Γεωργιανής που θα δοθεί προτεραιότητα», επισημαίνει ο κ. Καστανάς .  
  
«Πρόκειται για ένα έργο που επιλύει δίκαια και διαχρονικά αιτήματα των συμπολιτών μας. Μιλάμε για 12 χιλιάδες στρέμματα. Στα δύο χιλιάδες των Τεναγών πραγματοποιήθηκε ο αναδασμός. Υπάρχει η ανάγκη να ενώνουμε τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης.
 
Πηγή: kavalanews.gr