Φαρμακευτικά φυτά: Η «θεραπεία» για την οικονομική κρίση

Η καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ) στην Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής παραγωγής.

Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και η βιοποικιλότητα ενισχύουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες, την επιχειρηματική αξιοποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση της παραγωγής, προσφέροντας ένα τελικό προϊόν άριστης ποιότητας και φέρνοντας την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστικών χωρών.

Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια ΑΦΦ (λεβάντα, δυόσμος, δενδρολίβανο, μέντα, ρίγανη, χαμομήλι, γλυκάνισος κ.λπ.) παρουσιάζει αυξητική τάση και καταγράφεται μια μεγάλη δυναμική στον κλάδο αυτόν. Κάθε χρόνο, οι εκτάσεις αυξάνονται και υπάρχουν ορεινές ή μη ορεινές εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Ειδικά στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας υπάρχουν πυρήνες καλλιέργειας όπως Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά (κρόκος, λεβάντα), ενώ στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην κοινότητα Μαυρούδας του Δήμου Βόλβης, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει η μεγαλύτερη σε έκταση, στην Ελλάδα, καλλιέργεια ρίγανης.

Οπως αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας (ΕΑΦΦΕ), Κατερίνα Γρηγοριάδου, αν και η καλλιέργεια, η ανάπτυξη και η εμπορική εκμετάλλευση βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο κάθε χρόνο η ζήτηση από το εξωτερικό είναι αυξανόμενη, γιατί προτιμούν το ελληνικό προϊόν επειδή είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ωστόσο, όπως τονίζει, το μειονέκτημα είναι η μειωμένη παραγωγή και οι μικρές ποσότητες που δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτούμενες ανάγκες. «Αν είχαμε τις απαιτούμενες ποσότητες, τότε θα κατείχαμε μεγάλο μέρος της διεθνούς αγοράς».

Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις υπολογίζονται σε περίπου 29.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων το 50% των εκτάσεων αφορά την περιοχή της Μακεδονίας. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του κλάδου, η κα Γρηγοριάδου επισημαίνει ότι ένα μεγάλο ζήτημα είναι η δημιουργία κέντρων διάθεσης και μεταποίησης, ενώ για τις προοπτικές αυτής της προσοδοφόρας μελλοντικής αγοράς υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικές, αρκεί η καλλιέργεια των ΑΦΦ να αντιμετωπίζεται ως μια σοβαρή επένδυση και όχι ευκαιριακά.

Αφροδίτη Χρυσοχόου