Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: Ποιότητα και τιµές αντισταθµίζουν τις µειωµένες αποδόσεις στο τσάι του βουνού

H αισθητά μειωμένη φετινή παραγωγή αναμένεται να επηρεάσει το εισόδημα
28/06/2024
6' διάβασμα
aromatika-kai-farmakeftika-fyta-poiotita-kai-tiµes-antistathµizoun-tis-µeioµenes-apodoseis-sto-tsai-tou-vounou-324466

 

Σημαντικά πρώιμη δείχνει να είναι η νέα συλλεκτική περίοδος του σιδερίτη ή, αλλιώς, τσάι του βουνού, σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα οι υψηλές θερμοκρασίες πρωίμισαν την παραγωγή, ακόμη και έναν μήνα νωρίτερα. Η εξέλιξη, όμως, αυτή δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και στις αποδόσεις των καλλιεργειών, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους παρουσιάζονται αισθητά μειωμένες.

Στον αντίποδα, ως προς το θέμα των τιμών, οι παραγωγοί δείχνουν να είναι ικανοποιημένοι. Η ζήτηση αυξάνεται, με αποτέλεσμα να ενισχύονται και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η προοπτική αυτή όμως, έτσι όπως εξελίσσεται, ελλοχεύει και κινδύνους για τη μελλοντική πώληση του προϊόντος. Η παραγωγική βάση είναι κατακερματισμένη και ο κάθε αγρότης προσπαθεί από μόνος του να προωθήσει το προϊόν του, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός.

Ο Χαράλαμπος Βλάχος, παραγωγός αρωματικών φυτών από τη Λιβαδειά, κάνει λόγο για μια ομιχλώδη κατάσταση στον συγκεκριμένο κλάδο. Ο ίδιος καλλιεργεί μεγάλο αριθμό στρεμμάτων με λεβάντα, όπως και άλλα είδη. Τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται και στην καλλιέργεια του σιδερίτη, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την γκάμα των προϊόντων του. «Έχω επιλέξει φυτά του σιδερίτη, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, αλλά επηρεάζονται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες», σημειώνει.

Η φετινή παραγωγή για τον ίδιο δείχνει να είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή, γεγονός που θα επηρεάσει και το εισόδημα. «Σε μία καλή χρονιά, το τσάι του βουνού μπορεί να ξεπεράσει τα 200 κιλά, αλλά για φέτος βλέπουμε μια μείωση που υπερβαίνει το 30%», περιγράφει ο κ. Βλάχος.

Στα θετικά για τη φετινή περίοδο, ο ίδιος συγκαταλέγει την τιμή του προϊόντος, που παρουσιάζει άνοδο λόγω της μειωμένης παραγωγής και της μεγάλης ζήτησης. «Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, την επόμενη χρονιά στρεφόμαστε στη φύτευση περισσότερων εκτάσεων, χωρίς να προηγηθεί κάποια συνεννόηση και τα αρνητικά αποτελέσματα τα βλέπουμε στη συνέχεια. Ο σιδερίτης είναι μία πολυετής καλλιέργεια με υψηλό κόστος εγκατάστασης και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί», καταλήγει.

Ανεβασμένα τα αιθέρια έλαια στην Ελασσόνα

Για ένα ποιοτικό προϊόν, λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή της Φαρμάκης Ελασσόνας, κάνει λόγο ο Φώτης Καρράς, παραγωγός αρωματικών φυτών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια έχει συμπληρώσει επτά χρόνια και σιγά-σιγά αρχίζει να γίνεται η αντικατάσταση με νέα φυτά, ώστε να είναι περισσότερο αποδοτικά. Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο ίδιος κάνει λόγο για σχετικά μειωμένες αποδόσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την προοπτική που ανοίγεται στο προϊόν του, με αποτέλεσμα να κερδίζει από την ποιότητα.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η συλλογή έχει σημαντικές δυσκολίες, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και της ανάγκης συγκομιδής του προϊόντος στην περίοδο της ανθοφορίας, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια χρόνου. «Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συλλογή μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο για εμάς, λόγω του απαιτούμενου προσωπικού που χρειαζόμαστε», εξηγεί ο κ. Καρράς.

Προβλήματα με τον τετράνυχο στη Λοκρίδα

Για χαμηλές αποδόσεις κάνει λόγο και ο Στάθης Σταμοβλάσης, παραγωγός αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από την Ελάτεια Λοκρίδας. Όπως υποστηρίζει, οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα. Μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Σταμοβλάση δημιουργεί και η παρουσία του τετράνυχου, ενός άκαρι που επιφέρει σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια, με δυσκολίες στην καταπολέμησή του.

Ο ίδιος έχει επιλέξει τη βιολογική κατεύθυνση της παραγωγής αρωματικών φυτών και ιδιαίτερα του σιδερίτη, στον οποίο δίνει μεγάλη έμφαση, λόγω της ζήτησης του προϊόντος τα τελευταία χρόνια. Αναφέρει, επίσης, ότι οι αποδόσεις των φυτών κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα από την παρατεταμένη ξηρασία που επικράτησε στην περιοχή του. «Μεσοσταθμικά, η παραγωγή κυμαίνεται στα 40-50 κιλά το στρέμμα, λόγω της βιολογικής κατεύθυνσης, αλλά και της άνυδρης καλλιέργειας. Οι συμβατικές και αρδευόμενες καλλιέργειες μπορεί να ξεπεράσουν στην περιοχή μας ακόμη και τα 180 κιλά το στρέμμα», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στην τιμή παραγωγού για αυτή την περίοδο, ο ίδιος δηλώνει ότι «στο βιολογικό προϊόν κυμαίνεται από 15 έως 17 ευρώ το κιλό, ενώ για τα συμβατικά είναι μειωμένη κατά 25%».

Ανομοιόμορφη η ανθοφορία στη Λάρισα

Για μια δύσκολη χρονιά με σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια του σιδερίτη κάνει λόγο ο Γιώργος Καραγκούνης, παραγωγός αρωματικών φυτών από τη Λάρισα. Όπως υποστηρίζει, οι αποδόσεις των καλλιεργειών του έχουν μειωθεί κατά 50% σε σύγκριση με μία μέση χρονιά, όταν μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 200 κιλά το στρέμμα. «Εκείνο που βλέπουμε να επικρατεί στην καλλιέργειά μας είναι η ανομοιόμορφη βλάστηση, κάτι το οποίο επηρεάζει και το τελικό αποτέλεσμα», εξηγεί.

Ο ίδιος, όμως, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, διότι η ζήτηση στο προϊόν έχει κορυφωθεί, λόγω και των μειωμένων αποδόσεων σε όλη τη χώρα, γεγονός που θα επιδράσει ανοδικά στην τιμή του προϊόντος. «Ανάλογα με την ποιότητα των φυτών, η τιμή αυτή την περίοδο κυμαίνεται πάνω από 10 ευρώ το κιλό και, όπως φαίνεται, θα ανέβει ακόμα περισσότερο λόγω της μεγάλης ζήτησης του προϊόντος από το εξωτερικό», καταλήγει.