Αύξηση σημειώνει η φετινή Ευρωπαϊκή συγκομιδή οινοστάφυλων

Η Ευρωπαϊκή συγκομιδή οινοστάφωλων το 2015 θα είναι σε «πολύ καλό επίπεδο» μετά από μια εξαιρετική χρονιά την οποία βοήθησε ο καλός καιρός ανέφεραν την Τετάρτη 4, Νοεμβρίου οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της Ευρώπης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά σε σχετικό δημοσίευμά της η ΚΕΟΣΟΕ ο Thierry Coste, οινοποιός από τη ΝΔ Γαλλία και πρόεδρος της ομάδας «Οίνος» της Copa-Cogeca, ανέφερε: «Φέτος έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τρύγου. Είναι σπάνιο να παρατηρηθεί μια χρονιά όπως στην Clemente».

Και πρόσθεσε: «Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για την αμπελουργία σε όλη την Ευρώπη, με τις υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο, και χωρίς ψύξη στην ωρίμαση», τονίζοντας ότι ήταν σπάνια μια τέτοια ήπια χρονιά σε ολόκληρη την επικράτεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Ευρωπαϊκή συγκομιδή έφτασε 171 200 000 εκατόλιτρα (hl), έναντι 166.700.000 το 2014.

«Η αύξηση αυτή δεν είναι τεράστια, δεδομένου μάλιστα ότι το περασμένο έτος η συγκομιδή δεν ήταν πολύ σημαντική», είπε ο κ Coste ο οποίος εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένος για την επιστροφή στο μέσο όρο των ετών 2008-2009 έως το 2012.

Η παραγωγή βρίσκεται σε άνοδο, ιδίως για ορισμένες κύριες χώρες παραγωγής όπως η Γαλλία (47,7 MHL) και η Ιταλία, που μόλις ξαναέγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός (50,3 MHL).

«Είχαμε πολύ λίγες ασθένειες”, δήλωσε η Ιταλίδα Palma Esposito, αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας “κρασί”. “Τον Ιούλιο, τα φαινόμενα ξηρασίας είχαν επιβάλει ένα επίπεδο άρδευσης έκτακτης ανάγκης αλλά προκάλεσαν την αύξηση του κόστους παραγωγής», ανέφερε.

Ορισμένες περιοχές της Ισπανίας επηρεάστηκαν επίσης από έλλειψη νερού που προκάλεσε πτώση παραγωγής κατά 5,3%. “Αλλά η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη, μια από τις καλύτερες ποιότητες σταφυλιών τα τελευταία 15 χρόνια», διαβεβαίωσε ο Ισπανός εκπρόσωπος. Η παραγωγή της χώρας αναμένεται περίπου στα 42 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ