Βαμβάκι: Οι εξαγωγές θέλουν… τον καιρό τους

Με βάση τη ζήτηση από τα κλωστήρια, η τιμή του βαμβακιού έπρεπε να είναι χαμηλότερη, αλλά οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν την εικόνα. Η ξηρασία στην Αμερική προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στο χρηματιστήριο και οι προβλεπόμενες βροχές θα προκαλέσουν είτε πτώση των αποδόσεων, είτε υποβάθμιση της ποιότητας.

«Η αγορά υπέστη σοκ από την έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) που αφαίρεσε σε έναν μήνα 3 εκατ. δέματα από την αμερικανική παραγωγή, κάτι που δεν περίμενε κανείς και είναι υπερεκτιμημένο. Πρόσφατα, είχαμε την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων που οδήγησε στα υψηλότερα των τελευταίων 20 ετών το δολάριο», σχολιάζει ο Δημήτρης Μαδιανός, αντιπρόσωπος-αγοραστής εκκοκκισμένου βαμβακιού, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλοί μη προβλέψιμοι παράγοντες.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει πτώση στην κατανάλωση και ο φόβος αυτός επηρεάζει τα χρηματιστήρια. Μένοντας στον παράγοντα «καιρός», αναφέρει ότι μειωμένη παραγωγή λόγω καταστροφών θα φέρουν και οι πλημμύρες στο Πακιστάν.

Το βλέμμα στην Τουρκία

Στους παράγοντες περιλαμβάνεται και η ναυτιλιακή κρίση, καθώς παραμένει η συμφόρηση σε αρκετά λιμάνια, προκαλώντας καθυστερήσεις. «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την Τουρκία και την Αίγυπτο που είναι αγορές-στόχος. Η Τουρκία διαθέτει μεγάλο απόθεμα σε ίνες, δεν έχει νέες παραγγελίες, για αυτό και δεν υπάρχει μεγάλη εμπορική δραστηριότητα».

Ο κ. Μαδιανός σημειώνει ότι η γειτονική χώρα στοχεύει στην ευρωπαϊκή αγορά, οι ανάγκες της οποίας θα καθορίσουν τη δραστηριότητά της. Προσθέτει, επίσης, ότι οι συγκεκριμένες τιμές στην ενέργεια δεν επιτρέπουν στα κλωστήρια να αγοράζουν βαμβάκι σε ποσότητες. «Πολλά τουρκικά κλωστήρια είναι κλειστά ή υπολειτουργούν, άρα επικρατεί διστακτικότητα».

Την ίδια στιγμή, περιμένει βαμβάκι από την Αμερική, τη Βραζιλία και την Αυστραλία, που έπρεπε να έχει φτάσει μήνες πριν. Ενδέχεται, άρα, να μην προχωρήσει σε μαζικές αγορές την περίοδο της συγκομιδής του ελληνικού βαμβακιού. Η δική της παραγωγή εκτιμάται πάνω από 900.000 τόνους, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί η ποιότητά της. «Εάν η Ελλάδα έχει πολύ καλό καιρό και η Τουρκία χτυπηθεί από καιρικά φαινόμενα στις περιοχές που καλλιεργείται βαμβάκι, με βάση τη λογική θα απευθυνθεί στην Ελλάδα», περιγράφει ως σενάριο.

Μέχρι τον φετινό Ιούνιο, στην Τουρκία κατευθύνθηκε το 60% των ελληνικών εξαγωγών. Ο κ. Μαδιανός θεωρεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αποθήκη βάμβακος αυτής, γιατί παρότι είναι ακριβότερο από το αμερικάνικο, φτάνει δύο μήνες νωρίτερα.

Παράγουν ακριβά, πουλάνε ψηλά

Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα, το βαμβάκι ανέκαμψε και πλέον το σύσπορο κινείται στα 93 με 93,5 λεπτά το κιλό, σχολιάζει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αγροτών Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα ποιότητας να βελτιώσουν την τιμή βάσης κατά 5-6 λεπτά.

«Η τιμή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας –η επόμενη πρόβλεψη είναι στις 12 Σεπτεμβρίου– έκανε 2-3 limit up, έκανε διόρθωση και ξανανέβηκε. Η παγκόσμια παραγωγή αντιμετώπισε προβλήματα και είναι μειωμένη, γεγονός που οδήγησε τις τιμές προς τα πάνω».

Οι αγρότες ελπίζουν οι τιμές να κρατηθούν την εκκοκκιστική περίοδο σε υψηλά επίπεδα. Ο κ. Κρόκος μεταφέρει την ανησυχία του για το κατά πόσο η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα συγκρατηθεί, καθώς σε περίοδο μεγάλης ενεργειακής κρίσης, η πλειονότητα θα φροντίσει να επιβιώσει και όχι να αγοράσει ρούχα.

Στην καλή τιμή παραγωγού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα υψηλά καλλιεργητικά έξοδα λόγω ανόδου στην τιμή των λιπασμάτων. «Περιμέναμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξει στήριξη στους αγρότες, αλλά δεν έγινε», λέει.

Οι παραγωγοί προχωρούν σε προπωλήσεις, αξιολογώντας ως θετικές τις τιμές. Συνήθως, κλείνουν το 1/3 της παραγωγής λόγω φόβου καιρού που είναι όλο και πιο ασταθής. Καλλιεργητικά, προχωρούν τον Σεπτέμβριο με τις αποφυλλώσεις και στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσουν να συγκομίζουν στα ξηρικά.