Βρετανία: Έρχονται μηνύσεις για το φόρο ζάχαρης στα αναψυκτικά

Βρετανία: Mηνύσεις για το φόρο ζάχαρης στα αναψυκτικά

Τη δικαστική οδό ετοιμάζονται να ακολουθήσουν οι εταιρείες αναψυκτικών της Μεγάλης Βρετανίας μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να φορολογήσει τη ζάχαρη στα ροφήματα.

Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του συνδέσμου επιχειρήσεων του κλάδου (Βritish Soft Drinks Association ή BSDA) μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά του κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού. Ο φόρος, ο οποίος προβλέπεται να εφαρμοστεί από το 2018, θα πληρώνεται από τους παραγωγούς για αναψυκτικά που περιέχουν πάνω από πέντε γραμμάρια ζάχαρης ανά 100ml, με υψηλότερο συντελεστή για τα προϊόντα που περιέχουν πάνω από οκτώ γραμμάρια ζάχαρης.

Ο υπουργός εκτίμησε πως ο φόρος θα φέρει 520 εκατ. στερλίνες (749 εκατ. δολάρια) κατά τον πρώτο χρόνο επιβολής του. Σύμφωνα με την BSDA, η βρετανική αγορά αναψυκτικών είναι αξίας 15,7 δισ. στερλινών.

«Σε αυτό το σημείο όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ανέφερε ο επικεφαλής του συνδέσμου, Gavin Partington, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο νομικής δράσης, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε αποσαφήνιση για το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο φόρος, τι ακριβώς εξαιρείται και τι όχι. Σε αυτό το στάδιο τίποτα δεν αποκλείεται».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ούτε η βρετανική Coca-Cola ούτε η A.G. Barr αρνούνται την πιθανότητα να κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την εισφορά και το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να την εφαρμόσει» ανακοίνωσε η πρώτη, «εξαιρετικά απογοητευμένη» δήλωσε η δεύτερη.