Γάλλοι αγελαδοτρόφοι στο Αργυροπούλι Τυρνάβου

Στο πλαίσιο προγράμματος αγροτουρισμού επισκέφθηκαν μονάδα της περιοχής

Επίσκεψη Αραχωβίτη και Κουρεμπέ στον Τύρναβο την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου

Εξήντα Γάλλοι αγελαδοτρόφοι, μέλη ενός από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της Γαλλίας με την επωνυμία «TERRENA», με έδρα την πόλη Ναντί στη Βρεττάνη, στο πλαίσιο προγράμματος αγροτουρισμού, επισκέφθηκαν την Ελλάδα και συγκεκριμένα την αγελαδοτροφική μονάδα της οικογένειας Δημητρίου Καζάνα, που βρίσκεται στο Αργυροπούλι Τυρνάβου στον Νομό Λάρισας.

Ο Συνεταιρισμός «TERRENA», που αριθμεί 22.000 μέλη, κάθε χρόνο στέλνει ταξίδι κάποιους παραγωγούς, σε διάφορες χώρες με τις οποίες συνεργάζεται, συνδυάζοντας τον τουρισμό με τη γνώση επί της παραγωγικής διαδικασίας. Πρόπερσι, οι Γάλλοι αγελαδοτρόφοι επισκέφθηκαν την Τυνησία, πέρυσι το Μαρόκο και φέτος είχε σειρά η χώρα μας. Έτσι, βρέθηκαν στην αγελαδοτροφική μονάδα της οικογένειας Καζάνα, στον Τύρναβο, μιας μονάδας-πρότυπο για την ελληνική κτηνοτροφία με πάνω από 250 αγελάδες που εκτρέφονται με τους πλέον σύγχρονους τρόπους, σε συνεργασία με τον Γαλλικό Συνεταιρισμό. Όπως μας αναφέρει ο ιδιοκτήτης της μονάδας, Δημήτρης Καζάνας, «εμείς εδώ και μια πενταετία από τον ‘‘TERRENA’’ προμηθευόμαστε ανά 20ήμερο συγκεκριμένη συσκευασία ζωοτροφών, με στόχο την αναβάθμιση των προϊόντων μας, ενώ ανά δίμηνο οι Γάλλοι στέλνουν τεχνικό κλιμάκιο στην περιοχή μας, για τον έλεγχο της διαδικασίας, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενά τους».

Να σημειωθεί ότι οι Γάλλοι αγελαδοτρόφοι έφτασαν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενήθηκαν μία μέρα στο Αργυροπούλι από την οικογένεια του κ. Καζάνα, εν συνεχεία επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις μεγάλης βιομηχανίας γάλακτος του νομού και ακολούθησε ξενάγηση τους σε Μετέωρα κι άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Θεσσαλίας.

Όσον αφορά την οικογένεια Καζάνα, αυτή έχει δημιουργήσει μία από τις πλέον σύγχρονες αγελαδοτροφικές μονάδες γαλακτοπαραγωγής όχι απλά στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περίπου 250 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, ενώ το γάλα διατίθεται καθημερινά σε γαλακτοβιομηχανία.