Γαλάζιες σημαίες: Πάλι θα μας περάσει η Τουρκία;

Γαλάζιες σημαίες: Πάλι θα μας περάσει η Τουρκία;

Στις 25 Μαΐου  2016 πρόκειται να γίνει η απονομή των Γαλάζιων σημαιών, στη Χαλκιδική, σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός το οποίο θα συμβάλλει στην περαιτέρω τουριστική προβολή της χώρας μας.   Κι ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προβολής της χώρας η Ελλάδα καθυστερεί, αντί να βάλει μπροστά έναν κατεξοχήν μοχλό  ανάπτυξης, για τη βελτίωση των τουριστικών μεγεθών της.

Γραφειοκρατία, έλλειψη πόρων των ΟΤΑ αλλά και η έλλειψη κρατικού σχεδιασμού συμπαρασύρει όλο το σύστημα. Για παράδειγμα  καθυστερούν οι  προσλήψεις ναυαγοσωστών, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει η χώρα τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, οι καθαρισμοί, ράμπες για  ΑμεΑ  κ.ά. Μάλιστα η Ελλάδα ήταν 2η στην Παγκόσμια Κατάταξη μεταξύ 49 χωρών, ενώ από πέρυσι, κατέβηκε στην 3η θέση.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, με πρόεδρο τη βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ,  Κατερίνα Ιγγλέζη.

Όπως εξήγησε η  κ.Ιγγλέζη έχει δημιουργηθεί ήδη από το 2011 Μητρώο Ταυτοτήτων που στοχεύει στην περιγραφή και παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των ακτών, στην αναγνώριση των πηγών ρύπανσης, που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα των νερών, και στην αξιολόγηση του μεγέθους των επιπτώσεων.

Η Ελλάδα έχει περίπου 400 γαλάζιες σημαίες κάθε χρόνο –έχει φτάσει και 430 – κι είναι από τους ισχυρούς παίκτες , ωστόσο, η Τουρκία ως χώρα έχει βάλει στόχο να τις αυξήσει τα επόμενα έτη σε 1.000 ως το 2022 με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό.

«Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που έχουμε και το οποίο είναι από τα κριτήρια που επιβάλλουν αφαίρεση της σημαίας είναι η μη έγκαιρη πρόσληψη ναυαγοσωστών. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο αυτό, διότι οι δήμοι καθυστερούν τις προσλήψεις λόγω έλλειψης πόρων και διαδικασιών. Πολλές φορές η πρόσληψη των ναυαγοσωστών γίνεται στο τέλος της κολυμβητικής περιόδου. Άρα, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι οι παραλίες αυτές κινδυνεύουν να χάσουν τη σημαία τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, Νίκος Πέτρου.

Επιστήμονες από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων κι από οικολογικές οργανώσεις αναφέρθηκαν στην καλή ποιότητα των ελληνικών υδάτων αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς δεν υπάρχει ένα κοινό συντονιστικό, για νερό πόσιμο, αρδεύσεων, κολύμβησης.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όπως εξήγησε και η  Μαρία Μουστάκα καθηγήτρια Βιολογίας από το ΑΠΘ σε περιοχές , που υπάρχουν μεταβατικά νερά, δηλαδή εσωτερικά νερά, λιμνών ή ποταμών, που φτάνουν στη θάλασσα. Εξήγησε πως για να πάρει κάποιος τη συγκεκριμένη πιστοποίηση πρέπει να ενδιαφερθεί ο ίδιος ο φορέας και να περάσει από αξιολόγηση.

Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το ΠΟΤΑΜΙ, Γιώργος Αμυράς όσο κι ο Νίκος Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκαν στην ανάγκη τα νερά είτε είναι πόσιμα είτε αρδεύσεων είτε κολύμβησης να έχουν καλή ποιότητα.

Της Άννας Στεργίου