H γεωργία φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και το Μαρόκο

H γεωργία φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και το Μαρόκο

Το Μαρόκο είναι μια χώρα με 33,8 εκατ. κατοίκους, εκ των οποίων το 60,4% θεωρείται αστικός πληθυσμός. Η οικονομία του για τα έτη 2014-2015 εμφανίζεται σταθεροποιημένη ως προς τα δημόσια οικονομικά.

Οι εμπορικές συναλλαγές του, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στην Καζαμπλάνκα, έχουν άμεση εξάρτηση από τις εισαγωγές καυσίμων, όπως πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγροποιημένων αερίων πετρελαίου, λιπαντικών και ασφάλτου οδοποιίας.

Στον τομέα αυτόν, υπάρχει περιθώριο εισαγωγής επεξεργασμένων καυσίμων, λιπαντικών και υγροποιημένων αερίων πετρελαίου, ενώ η λιανική πώλησή τους επιδοτείται από το κράτος. Μάλιστα, λόγω της εξάρτησης αυτής, υλοποιείται πρόγραμμα για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στον αγροτικό τομέα, βασικό ρόλο διαδραματίζει η συγκομιδή δημητριακών, η οποία όμως επηρεάζεται από τη συχνότητα των βροχοπτώσεων. Μετά την εγχώρια συγκομιδή δημητριακών, η κατανάλωση καλύπτεται από εισαγωγές με διεθνείς διαγωνισμούς, τους οποίους διεξάγει ο Διεπαγγελματικός Οργανισμός Δημητριακών και Οσπρίων.

Σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές τροφίμων κατέχουν η αλιεία και η αγροτική παραγωγή. Πρόκειται για δύο κλάδους στους οποίους απασχολείται μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το κύριο εξαγωγικό προϊόν του Μαρόκου είναι το φώσφατο, ενώ ένας από τους κυριότερους τομείς της βιομηχανίας του είναι η αυτοκινητοβιομηχανία. Όσον αφορά το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Μαρόκου, τα βιομηχανικά προϊόντα αποτελούν τα βασικά ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα στην αγορά του Μαρόκου.

Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις προμηθεύτριες χώρες στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Επίσης, σημαντικές είναι οι ελληνικές εξαγωγές σε αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό σχετικό με τη γεωργία. Δυναμικά ελληνικά προϊόντα στη μαροκινή αγορά είναι τα πλαστικά, οι μεμβράνες για κάλυψη θερμοκηπίων, οι χρωστικές ύλες κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά προϊόντα υφαντουργίας υποχώρησαν τα τελευταία έτη, ενώ τα προϊόντα διατροφής απουσιάζουν.

Νίκος Αντύπας