Νέα σχέδια επί χάρτου από τον Κατρούγκαλο

Οι βελτιώσεις θα λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος, δήλωσε

Για βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών μιλάει ο Κατρούγκαλος

Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης νέας βελτιωμένης πρότασης για το ασφαλιστικό των αγροτών άφησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι βελτιώσεις θα είναι ανάλογες με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πέραν αυτού, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε μια νέα πρόταση προς τους μηχανικούς, καλώντας τους παράλληλα να έλθουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προτείνει μεταβατική περίοδο τριών ετών κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος.

Η έκπτωση αφορά στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης (δηλαδή εισφορές για κύρια σύνταξη, επικουρικό, υγεία, εφάπαξ κ.τλ.)

Κατά τον υπουργό, στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν συνολικά οι συντελεστές εισφορών (σ.σ. περιλαμβανομένων και αυτών για τους μισθωτούς) ενόψει της απόδοσής τους, αλλά και το κατά πόσο οδήγησαν σε αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την πρόταση αυτή το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους μετά την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.