Δεν έβγαλε συμφωνία η ολυνυχτία με τους θεσμούς

Δεν έβγαλε συμφωνία η ολυνυχτία με τους θεσμούς

Με νέα συνάντηση στις 15.00 θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως έγινε γνωστό μετά από την ολοκλήρωση των ολονύχτιων συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών.

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε», δήλώσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως έχει γίνει «σημαντική πρόοδος» σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα δάνεια» αλλά η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη. Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε εξερχόμενος ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «έχουμε φτάσει κοντά».

Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, που άρχισαν στις 10 το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκαν διαδοχικά τα δημοσιονομικά μεγέθη, το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια.

Για τα δημοσιονομικά, κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στιςεπικουρικές συντάξεις.

Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει φέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως στον χώρο της υγείας οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Ενδεικτικά, οι ώρες εργασίας των γιατρών πρέπει να είναι 45 εβδομαδιαίως αντί για 75 και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε τέλος ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Πηγή: Ναυτεμπορική