Δεν πουλάνε κάτω από 6 ευρώ τα αρνιά οι κτηνοτρόφοι

Δεν πουλάν κάτω από 6 ευρώ τα αρνιά οι κτηνοτρόφοι

Αποφασισμένοι να μην πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 6 ευρώ/κιλό την περίοδο του Πάσχα, τη στιγμή που το κόστος εκτροφής, όπως υποστηρίζουν, υπερβαίνει τα 7 ευρώ, εμφανίζονται μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια στην αγορά, λόγω της «μειωμένης, κατά 30%, παραγωγής εμπορεύματος που καταγράφεται φέτος».

«Θα το καταστήσουμε σαφές σήμερα στο παζάρι του Λαγκαδά, ότι αμνοερίφιο κάτω των 6 ευρώ/κιλό δεν πουλάμε» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης και πρόσθεσε: «Οι έμποροι θέλουν να αγοράσουν σε εξεφτελιστικές τιμές των 4,5-5 ευρώ/κιλό». Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 21 Απριλίου, θα γίνει το παζάρι στη Δράμα και δύο ημέρες μετά το τελευταίο, στο Κιλκίς.

Ο κ. Καμπούρης καταγγέλει ότι «η ελληνική αγορά γέμισε ρουμάνικα αμνοερίφια που βαφτίστηκαν ελληνικά και πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές» και καλεί κρεοπώλες και εμπόρους να προχωρήσουν σε συμπίεση του ποσοστού κέρδους τους, προς όφελος του καταναλωτή. Συστήνει δε στους κτηνοτρόφους να βρουν άλλους τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους, εφόσον δεν πάρουν την τιμή που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του κόστους εκτροφής. Ο ίδιος προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει έλλειψη στην ελληνική αγορά, δεδομένων τόσο ότι προηγήθηκε το Πάσχα των καθολικών, όσο και ότι έγιναν πολλές πρόωρες εξαγωγές σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης κατηγορεί για «ανυπαρξία» την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνοντας: «Τους αναζητούμε στα τηλέφωνα να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα και δεν μπορούμε να τους βρούμε. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει των εορτών».

«Αν ο παραγωγός χάσει και τη φετινή χρονιά, εκτιμώ ότι το 2017 δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια» τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος και συμπληρώνει: «Οι κτηνοτρόφοι “μουλάρωσαν” και φέτος δεν προτίθενται σε καμία περίπτωση να πουλήσουν σε τιμή κάτω των 6 ευρώ/κιλό».

Μεταξύ άλλων διατυπώνει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα. «Με την τιμή να διαμορφώνεται στα 3-4 ευρώ/κιλό, οι κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους σε πολύ μικρή ηλικία. Για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ/κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ/κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε» διευκρινίζει.

(ΑΠΕ- ΜΠΕ)