Δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων βιοκαλλιεργητών το 2016

Βιοκαλλιεργητές Αττικής: Μας κλείνουν τις αγορές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία επικαιροποιημένης ΥΑ που αφορά τη βιολογική γεωργία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «ypaithros.gr» στα σχέδια του ΥπΑΑΤ είναι η δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων βιοκαλλιεργητών το οποίο μάλιστα θα είναι διαθέσιμο στο καταναλωτικό κοινό.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα συσταθεί μια επιστημονική τεχνική επιτροπή με σκοπό την εισήγηση λήψης μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ελέγχου της παραγωγής των βιολογικών προϊόντων.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι της ΥΑ θα αναφέρετε σε ένα κατάλογο κυρώσεων που οφείλουν να τηρούν οι πιστοποιητικοί οργανισμοί και αφορούν τους βιοκαλλιεργητές. Το θέμα της χρήσης εθνικού σήματος αναγνώρισης πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας δεν είναι κάτι νέο. Απλά παλιά δεν υπήρχε αυτό το εθνικό σήμα», μας εξηγούν υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ.

Και συμπληρώνουν: «Το καινούριο που φέρνει η ΥΑ είναι ότι δημιουργείται μια βάση δεδομένων ώστε να υπάρχει διαύγεια σχετικά με τους πιστοποιημένους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Η βάση μάλιστα έχει ήδη δημιουργηθεί και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Όταν μπει και επίσημα σε λειτουργία η βάση αυτή θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά σε κάθε Έλληνα πολίτη. Επίσης, προτείνεται η σύσταση μιας επιστημονικής τεχνικής επιτροπής με σκοπό να εισηγείται τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ελέγχου της παραγωγής των βιολογικών προϊόντων».

Δείτε εδώ το έγγραφο εργασίας για την υποβολή πρότασης ΥΑ (για τη βιολογική γεωργία) που διέρρευσε στα ΜΜΕ