Διαδοχικά θα εξοφληθούν οι καθυστερημένες πρόωρες συντάξεις

Καταβάλλονται προσπάθειες οι πληρωμές να γίνουν εντός Μαρτίου

Διαδοχικά θα εξοφληθούν οι καθυστερημένες πρόωρες συντάξεις

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά τα παράπονα και η ανησυχία των δικαιούχων είναι πάντα έντονα. Ο λόγος για τις πρόωρες συντάξεις, των οποίων οι πληρωμές έχουν ουσιαστικά σταματήσει από τον Δεκέμβριο του 2015. Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας από υψηλόβαθμα στελέχη του μια εξήγηση αλλά και κάποιο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης.

«Καθυστέρηση με την κλασική έννοια δεν υπάρχει. Όλα τα χρόνια, κάπου τον Απρίλιο, ξεκινούσαν οι πληρωμές του νέου έτους. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα είναι έτοιμος. Αναμένουμε μόνο κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι πληρωμές», μας αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού Πληρωμών του ΥπΑΑΤ. Και προσθέτουν: «Καταβάλλονται προσπάθειες οι πληρωμές να γίνουν εντός Μαρτίου. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι όταν αυτές ξεκινήσουν, οι εξοφλήσεις των δικαιούχων και για τους προηγούμενους μήνες θα γίνεται βδομάδα παρά βδομάδα».

Μιλώντας για το πρόγραμμα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για το ΜΕΤΡΟ 113: Πρόωρη συνταξιοδότηση γεωργών και γεωργικών εργατών (του ΠΑΑ). Δικαιούχοι σε αυτό μπορούν να κριθούν γεωργοί αρχηγοί της οικογενειακής εκμετάλλευσης, εφόσον:

  • Είναι ηλικίας τουλάχιστον 55 ετών και δεν έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους.
  • Έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού στις καπνοπαραγωγικές περιοχές το 2009.
  • Έχουν ασκήσει γεωργική δραστηριότητα τουλάχιστον 10 έτη πριν από το έτος της αποχώρησής τους.
  • Μεταβιβάζουν σε διάδοχο, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στη συνέχεια, το σύνολο της εκμετάλλευσής τους με τουλάχιστον 10ετή μίσθωση.
  • Σταματούν για πάντα την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας για εμπορικούς σκοπούς.

Ο διάδοχος γεωργός θα πρέπει να είναι γεωργός ηλικίας κάτω των 40 ετών και με την μεταβιβασθείσα εκμετάλλευση να αυξάνει το μέγεθος της εκμετάλλευσής του.

Χρήστος Διαμαντόπουλος