Διημερίδα της ΔΣΟ για τα μοναστηριακά προϊόντα

Σε ρεπορτάζ της η "ΥΧ" στο φύλλο 23 είχε αναδείξει το θέμα των μοναστηριακών προϊόντων σε ρεπορτάζ με τίτλο: "Brand name Αγιορείτικό"

Διημερίδα της ΔΣΟ για τα μοναστηριακά προϊόντα

Ξεκίνησαν στις 14/4 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Σπάρτη, οι εργασίες της διημερίδας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με αντικείμενο εργασιών τα ″Μοναστηριακά προϊόντα και μικροί παραγωγοί στον Ορθόδοξο χώρο″.

Τις εργασίες της διημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, ως εκπρόσωπος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος σημείωσε ότι, «η Λακωνική πρωτεύουσα γίνεται το επίκεντρο μια μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα εκδήλωσης, που όχι μόνο φέρνει κοντά τον ορθόδοξο παραγωγικό κόσμο, αλλά δίνει και μια άλλη εμπορική προοπτική στα μοναστηριακά προϊόντα που μπορούν πλέον να έχουν μια καλύτερη θέση τόσο στην ελληνική, όσο και κυρίως στην διεθνή αγορά».

Εξέφρασε την σιγουριά του, πως θα βγουν όλοι ωφελημένοι από τις πρακτικές τεχνογνωσίας, απόψεις, προτάσεις και ιδέες που θα κατατεθούν αυτές τις ημέρες στο συνέδριο, με στόχο την προώθηση των μοναστηριακών προϊόντων και των μικρών παραγωγών.

Υπογράμμισε ότι, «σε μια χώρα με μικρό και κατακερματισμένο κλήρο και μια περιοχή με το ανάγλυφο της Λακωνίας η προσπάθεια των παραγωγών να βρουν τρόπους, να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή τους είναι εντυπωσιακή. Οι γεωγραφικές δυσκολίες μετατρέπονται σε ευκαιρία ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τοπικής παραγωγής και οι πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΔΣΟ αποτελούν ευκαιρία προώθησης όλων αυτών των προϊόντων, αλλά και αναγνώριση της ιδιαίτερης προσπάθειας του αγροτικού κόσμου».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας της ΔΣΟ Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση, που σήμερα ξεκινά εδώ στην Σπάρτη η διημερίδα και επεσήμανε ότι η ΔΣΟ, είναι μια πολιτική οργάνωση η οποία αποτελείται από επίσημες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες 20 κοινοβουλίων και 23 χρόνια, από την έδρα της στην Αθήνα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διοργανώνει διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο, έχοντας ως εργαλείο προσέγγισης την ορθόδοξη πολιτισμική παράδοση. Ανέφερε ότι, «η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη φορά που η οργάνωσή μας κάνει ένα βήμα τόσο διαφορετικό από αυτά που κάνει μέχρι τώρα. Το να παρέμβει δηλαδή κατά κάποιο τρόπο στον χώρο της εφαρμοσμένης οικονομίας και μάλιστα στον χώρο της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής. Στον πρωτογενή τομέα».

Πρόσθεσε, πως με βάση την συσσωρευμένη εμπειρία, «άρχισε να κινείται μέσα στους κόλπους της ΔΣΟ η ανάγκη της παρέμβασής μας στον χώρο της οικονομικής δραστηριότητας, βασισμένη στην ιδέα ότι είναι πια καιρός να προσεγγίσουμε την δυνατότητα συνεργασίας ανθρώπων και κεφαλαίων που προέρχονται από την ίδια πολιτισμική μήτρα, την Ορθοδοξία».

Επεσήμανε ότι «αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, μια τέτοια ιδέα συνεργασίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια απάντηση με την θεσμοθέτηση καλών πρακτικών που στοχεύουν στην προστασία του καταναλωτή και λελογισμένου κέρδους, επενδεδυμένου στην συνέχεια σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και σε πολιτισμικές πρωτοβουλίες».

Τόνισε πως, «η αίσθηση των καταναλωτών για το ανεξέλεγκτο της ποιότητος των αγαθών, ιδιαίτερα μάλιστα των ειδών διατροφής, λόγω της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου, μας οδηγεί στην αναζήτηση λύσεων και διατροφικών προτάσεων πέραν εκείνων που μας προτείνει το διεθνές εμπόριο».

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΔΣΕ και μέλος της Ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ποπώφ, σημείωσε πως κάποτε η σύγχρονη βιομηχανία άρχισε από βιοτεχνίες. Εδώ διαμορφώθηκε η κουλτούρα του εμπορίου και γύρω από τα μοναστήρια διαμορφώθηκαν οι αγορές με τα πανηγύρια που οργανώνονταν.

Επεσήμανε ότι το βασικό στοιχείο της μοναστηριακής παραγωγής είναι ότι είναι καθαγιασμένη από πνευματική κατανόηση και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να επαναφέρουμε την αγορά από τον εικονικό στον κανονικό της χαρακτήρα.

Ο Σεργκέι Ποπώφ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να γίνεται στην Σπάρτη αυτή η εκδήλωση της ΔΣΟ, λόγω του ένδοξου παρελθόντος της το οποίο χαράσσει προοπτική για το μέλλον, ενώ κατέληξε πως είναι καλό να κοιτάζουμε τα βάθη της ιστορίας για να γεμίσουμε νόημα τη σημερινή μας ζωή.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι τα μοναστηριακά προϊόντα ως προοπτική δεν μπορούν να έχουν μόνο την οικονομική διάσταση, αλλά πρέπει να έχουν και την πνευματική διάσταση με την δισχιλιετή παράδοση.

Ακόμη πρόσθεσε πως μεγάλο πλεονέκτημα της παραδοσιακής αντίληψης είναι η μεγάλη αξία των προϊόντων πλαισιωμένη στην μαγειρική, ερχόμενη ως επίκουρος στη ζωή και έκλεισε υπογραμμίζοντας ότι το συνέδριο γίνεται στις παρυφές του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου που αποτελεί το μικρό άγιο όρος της χερσαίας Ελλάδας.

Ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, τόνισε πως η προσφορά της ΔΣΟ είναι αδιαμφισβήτητη κι αποτελεί συνδετήριο κρίκο των ορθοδόξων εκκλησιών. Υπογράμμισε την σημασία της οικολογίας και την προστασία του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι, «η εκκλησία του Θεού διαχέεται σε όλη τη φύση». Προσθέτοντας, «οι χριστιανοί δεν πρέπει να μένουν απαθείς στην οικολογική καταστροφή. Ο άνθρωπος καλείται να διαφυλάξει και όχι να καταστρέψει την φύση. Ας παραδειγματιστούμε από την απλότητα και την ποιότητα των προϊόντων της μοναστηριακής παραγωγής».

Το μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και μέλος της ΔΣΟ Αραγκάτς Αχογιάν, σημείωσε με δηλώσεις του ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να υποστηρίξουμε και να υπερασπίσουμε τις παραδόσεις μας και τις αξίες μας. Θεωρώ πως πρέπει να υποστηρίξουμε τα μοναστηριακά προϊόντα και τους μικρούς παραγωγούς που πολλές φορές παράγουν έργα τέχνης, δημιουργίες άξιες θαυμασμού και πρέπει να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο, ώστε αυτή η παράδοση να διατηρηθεί».

Ο βουλευτής και ταμίας της ΔΣΟ Σταύρος Αραχωβίτης στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι, «σκοπός μας είναι η αναζήτηση και μια πρώτη επεξεργασία των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν επιχειρηματίες, συνεταιρισμοί ή ενώσεις προσώπων από διαφορετικές χώρες, αλλά με συνδετικό κρίκο την ορθόδοξη πίστη, για την προώθηση αγροτικών και μοναστηριακών προϊόντων».

Επιπλέον, τόνισες ότι, «η πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης φιλοδοξεί να προωθήσει έμπρακτες ενέργειες στήριξης και αλληλεγγύης σε όσους δοκιμάζονται από τις συνέπειες της παγκοσμιοποιημένης ″αγοράς”. Ας μην ξεχνάμε ότι βασική αρχή της χριστιανικής διδασκαλίας είναι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη».

Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα μοναστήρια στον ορθόδοξο χώρο από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης του μοναχισμού είναι γνωστά κέντρα ασκητικής ζωής, ενώ υπογράμμισε ότι, «σκοπός της διημερίδας είναι μέσα από την υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση να προβληματιστούμε ο καθένας από το πόστο του, στο πως μπορεί να συμβάλει, να βοηθήσει και να συνδράμει στον κοινό σεβασμό για τα κτίσματα, την κτίση και Τον κτίστη».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο και την Συνομοσπονδία η πρόσκληση της ΔΣΟ, που όπως είπε, επιτελεί σημαντικό έργο σε πολλαπλά επίπεδα. Προσθέτοντας πως, η σημαντικότητα του έργου έγκειται σ’ αυτό το εγγενές συστατικό στοιχείο της ορθοδοξίας και τόνισε πως έχουμε ανάγκη από θεσμούς όπως η ΔΣΟ.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα 15/4 με εισηγήσεις μοναχών και επιστημόνων στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων.