Ευρωπαϊκή Ένωση «εναντίον» ΗΠΑ και Λατινικής Αμερικής

Οι εταίροι ακονίζουν τα μαχαίρια τους ενόψει δύσκολων συνομιλιών

Eμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ΗΠΑ - Δεν θα συμπεριλάβει τα γεωργικά προϊόντα

Με τα λεγόμενα «ευαίσθητα» ζητήματα, που σχετίζονται με τον γεωργικό τομέα, όπως τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα (ΥΦΥ) και οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), να αποτελούν το «μήλον της έριδος» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΗΠΑ, οι εταίροι ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους ενόψει του επόμενου γύρου συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» την περασμένη Παρασκευή, η επίτροπος Διεθνούς Εμπορίου, Μάργκοτ Βάλστρομ, υπογράμμισε την «αδιαμφισβήτητη» σημασία της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι η προστασία του γεωργικού τομέα αποτελεί εξίσου κορυφαία προτεραιότητα. «Τα βόεια κρέατα με ορμόνες και τα χλωριωμένα κοτόπουλα θα παραμείνουν στις ΗΠΑ», σύμφωνα με τη δήλωση της επιτρόπου σε σχέση με δύο περιπτώσεις που ανησυχούν τους παραγωγούς κρέατος της ΕΕ, για τις οποίες η Ευρώπη έχει επιβάλει ρητές απαγορεύσεις.

Η Μάργκοτ Βάλστρομ αναφέρθηκε, επίσης, στα «επιθετικά» μέτρα που αγωνίζεται να «περάσει» η Επιτροπή κατά τις διαπραγματεύσεις, όπως η αναγνώριση των γεωγραφικών ενδείξεων από πλευράς ΗΠΑ. Η επίτροπος αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό της, Μάικλ Φρόμαν, στο Ανόβερο μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ την παραμονή του επόμενου γύρου συνομιλιών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Βιομηχανικής Έκθεσης Hannover Messe στις 24 Απριλίου. Στην παρουσίαση της έκθεσης θα παρίσταται και ο πρόεδρος Ομπάμα.

Οι τόνοι έχουν ανέβει και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον αναπληρωτή υφυπουργό Γεωργίας, Τζόναθαν Κορντόνε, να δηλώνει σε δημοσιογράφους πριν από λίγες μέρες ότι οι αγρότες των ΗΠΑ θα στηρίξουν την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μόνο αν η Ευρώπη μειώσει σημαντικά τους δασμολογικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς για τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, ισχυριζόμενος, μάλιστα, ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι πιο ανοιχτή στην ΕΕ.

Υπέρ των αιτημάτων των Ευρωπαίων αγροτών η επίτροπος Διεθνούς Εμπορίου

Σύμφωνα με τον Κορτνόνε, «σε κάθε περίπτωση υψηλού δασμολογίου αντιστοιχεί και ένα υψηλό μη δασμολογικό εμπόδιο», αναφέροντας ως παράδειγμα τους κανόνες σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα οπωροκηπευτικά. Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια πρόσφατης συνάντησης μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής, Σουζάνα Μαλκόρα, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αμφότερες παραδέχθηκαν τη δυσκολία του επόμενου βήματος στις συνομιλίες ΕΕ – Mercosur. Η μεν Μαλκόρα ισχυρίστηκε ότι «το γεωργικό εμπόριο είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα και καμία πλευρά δεν αναμένεται να μείνει ικανοποιημένη από την αρχική ανταλλαγή προσφορών» και η δε Μογκερίνι τόνισε τις σοβαρές ενστάσεις από πλευράς ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο επίτροπος Χόγκαν, από την πλευρά του, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι οι χώρες Mercosur θα πρέπει να μετριάσουν τις προσδοκίες τους, δεδομένης της ιδιαίτερα κρίσιμης κατάστασης ορισμένων γεωργικών τομέων της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταλλαγή προσφορών ΕΕ – Mercosur θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου και ο πρώτος γύρος συνομιλιών τον Σεπτέμβριο.