Εκπτώσεις στις εισφορές αλλά και στη βασική σύνταξη για τους αγρότες εξετάζει το Μαξίμου

Εκπτώσεις στις εισφορές αλλά και στη βασική σύνταξη για τους αγρότες εξετάζει το Μαξίμου

Δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών κατηγοριών εισφορών, τουλάχιστον οι δύο εκ των οποίων θα είναι χαμηλότερες από αυτές που ορίζει το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση που ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι της διαβούλευσης με τους αγρότες η κυβέρνηση.

Η «έκπτωση» στις εισφορές ωστόσο θα μεταφέρεται και στις παροχές, ήτοι στις συντάξεις που θα λαμβάνουν οι αγρότες, τόσο στη βασική (εθνική σύνταξη) όσο και στο ανταποδοτικό κομμάτι.

Παράλληλα, στο Μαξίμου εξετάζουν από την αρχή και το ζήτημα της αυτονομίας του ΟΓΑ, έστω και κάτω από την «ομπρέλα» του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο Εργασίας- που δεν αποκλίνει από τη βασική φιλοσοφία του σχεδίου Κατρούγκαλου- προβλέπει τη θέσπιση τριών ασφαλιστικών βαθμίδων σε σχέση με το φορολογητέο εισόδημα, με πιθανότερους συντελεστές: 12% επί του φορολογητέου εισοδήματος, 14% και 20%.

Υπό συζήτηση βρίσκεται και μια ακόμα εκδοχή της παραπάνω πρότασης με τον ανώτερο συντελεστή να είναι κάτω του 20% (π.χ. 18%), κάτι που πιθανότατα πάντως θα «συμπαρασύρει» προς τα πάνω κάποιον από τους χαμηλότερους συντελεστές (π.χ. το «ενδιάμεσο» 14% να γίνει 15% ή 16%).

Στο βασικό σενάριο, κατά την περίπτωση που οι αγρότες επιλέγουν τις δυο πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες αλλά επιθυμούν ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εξαγορά.

Γιάννης Τσατσάκης