Εκτός δακοκτονίας πολλές περιοχές της Κρήτης λόγω… ακαρπίας

Οι αγρότες ζητούν να κινητοποιηθούν ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για το θέμα των αποζημιώσεων

Εκτός δακοκτονίας πολλές περιοχές της Κρήτης λόγω... ακαρπίας

Το πρόβλημα που σχετίζεται με την ακαρπία στα ελαιόδεντρα έχει λάβει τέτοια έκταση στην Κρήτη που κρίθηκε σκόπιμο αρκετοί τομείς σε Ηράκλειο, Χανιά, αλλά και Λασίθι να τεθούν εκτός δακοκτονίας. Ο αποκλεισμός των περιοχών έγινε με γνώμονα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι καλλιέργειες και οι απώλειες που εμφανίζουν ως προς την καρποφορία τους ξεπερνά το 70%.

Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα, Θεανώ Βρέντζου, «σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, εφόσον εκτιμάται ότι η δακοκτονία δεν θα βοηθήσει τα ελαιόδεντρα». Πάντως, από την πλευρά τους, οι παραγωγοί εξηγούν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και σύνθετο.

«Πρέπει να σκύψουν στο πρόβλημα και όχι να πετούν απλώς εκτός δακοκτονίας τις περιοχές. Δεν είναι ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα. Άραγε, θα δουν το θέμα των αποζημιώσεων ή θα γίνουμε πάλι μπαλάκι μεταξύ ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρος Χιλετζάκης. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο βόρειο τμήμα του Δήμου Ηρακλείου – Χερσονήσου, όπως τόνισε η κα Βρέντζου, που εξήγησε ότι σε περιοχές όπως η Μεσαρά δεν εντοπίζονται εκτεταμένα προβλήματα.

Αντιθέτως, η χρονιά αναμένεται να είναι πολύ καλή σε ό,τι αφορά την καρποφορία. Προβληματισμός, την ίδια ώρα, υπάρχει και για τα περιορισμένα κονδύλια για τη δακοκτονία: «Η μείωση στα κονδύλια ξεπερνά τα 750.000 ευρώ σε επίπεδο Κρήτης. Είναι σημαντική απώλεια, ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης, που είπε ότι φέτος τουλάχιστον κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πιστώσεις από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

  • Κάλια Πετσαλάκη