Ελπίδες για καλύτερες τιμές στο καλαμπόκι

Πλήγμα για το ελληνικό προϊόν οι παράνομες εισαγωγές

της Γεωργίας Μπόχτη

Με το βλέμμα στραμμένο στους δείκτες του παγκόσμιου χρηματιστηρίου τιμών για τα σιτηρά, οι Έλληνες παραγωγοί καλαμποκιού ελπίζουν η φετινή χρονιά να είναι οικονομικά αντάξια του προϊόντος τους.

Ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της παραγωγής, μιλούν για εξαιρετικό προϊόν, αν και φέτος είναι λιγότεροι όσοι αποφάσισαν να σπείρουν με καλαμπόκι το χωράφι τους. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές (των προηγούμενων ετών) για το προϊόν και η έντονη δυσαρέσκεια για τις εισαγωγές από τα Βαλκάνια και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν κόψει τα φτερά πολλών παραγωγών κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Θα πιάσει το ελληνικό καλαμπόκι μια καλύτερη τιμή φέτος; Η πλειονότητα των παραγωγών εμφανίζεται στην «ΥΧ» απαισιόδοξη, αν και υπάρχουν εκείνοι που προσδοκούν σε θετική έναρξη των τιμών.

Χωρίς αμφιβολία, τα μηνύματα από τον παραγωγικό κόσμο αποτυπώνουν μια βαθιά ανησυχία για το μέλλον της καλλιέργειας του αραβοσίτου στη χώρα μας. Οι στρεμματικές καλλιέργειες είναι φέτος σαφώς μειωμένες, καθώς πολλοί αγρότες έχουν αρχίσει να στρέφονται σε άλλου είδους καλλιέργειες –ηλίανθο, σιτάρι–, προκειμένου, όπως μας λένε, ο κόπος τους να ανταμειφθεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη κατά 10%-15% παραγωγή φέτος και τις εκτάσεις με καλαμπόκι να είναι σαφώς λιγότερες από πέρσι. Το 2015, βάσει των στοιχείων του ΟΣΔΕ, οι εκτάσεις έφταναν το 1.050.000 στρέμματα περίπου. Φέτος, θα μιλάμε για χιλιάδες.

Μειωμένα τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος

times-kalampoki2«Υπάρχει μια στρεμματική μείωση ως προς την καλλιέργεια, η οποία έχει στραφεί προς το σιτάρι/κριθάρι», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι φέτος οι εκτάσεις του καλαμποκιού είναι λιγότερες κατά 15% σε σχέση με πέρσι». Η τάση μείωσης, όπως μας εξηγεί, οφείλεται στις χαμηλές τιμές, ενώ το καλαμπόκι είναι ένα προϊόν με υψηλό κόστος παραγωγής. «Είχαμε αυξημένες εισροές –εφόδια, λιπάσματα, σπόρους, φάρμακα, καύσιμα, ενέργεια– και, από την άλλη, πολύ χαμηλές τιμές του προϊόντος. Ξεκινούσε από 14,5 και τα περισσότερα καλαμπόκια πήγαν 15,5. Αυτές οι τιμές δεν είναι ούτε το κόστος παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σε γενικές γραμμές, το καλαμπόκι κρατάει μια δυναμική ως προς τα στρέμματα, αν και υπάρχει μια μειωμένη τάση, γιατί η τιμή παραγωγού αρχίζει να μην καλύπτει», επισημαίνει  ο διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης, Μάνος Σαραντίδης. «Στον νομό μας υπήρχε μια στροφή προς τις ενεργειακές καλλιέργειες».

Την ίδια ώρα, καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή των Σερρών, έχουν πληγεί από ασθένειες. «Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 15% με 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω ασθενειών», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, Παύλος Αραμπατζής. «Υπάρχουν χωριά και αγροτεμάχια που είναι χτυπημένα σε μεγάλο βαθμό».

Διαβάστε ακόμη στην ΥΧ που κυκλοφορεί:
“Οι διεθνείς τάσεις και ο παράγοντας Βουλγαρία”