Εμείς εδώ και αυτοί εκεί

Δράγατης

Τώρα που καλοκαίριασε και εμείς στη Μεσόγειο ονειρευόμαστε τις διακοπές μας –παρά τις βροχές και τα χαλάζια–, στις Βρυξέλλες που εργάζονται (τους ευρωβουλευτές εννοώ) ζητούν να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Εκεί, λοιπόν, στη χώρα του Τεν – Τεν και των… Στρουμφακίων, έχουν καταλάβει αυτό που εμείς εδώ στην «ΥΧ» φωνάζουμε (γράφοντας) από την πρώτη ημέρα που κυκλοφορήσαμε!

  • Η ισχύς των αγροτών

Μάλιστα, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους, ότι οι υφιστάμενες ανισορροπίες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αναφορικά με την κατανομή ισχύος και εισοδημάτων, πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, προκειμένου να βελτιωθεί η διαπραγματευτική ισχύς των αγροτών. Στην… μεσογειακή Ελλάδα πάλι, ασχολούμαστε με την μεταβίβαση του Ελληνικού. Με τους αγρότες ασχοληθήκαμε στα μπλόκα(!).

  • Αθέμιτες πρακτικές

Εκεί λοιπόν, στη χώρα των κάστρων και…της βάφλας, κατάλαβαν ότι οι αγρότες –και πόσω μάλλον οι Έλληνες, θα συμπληρώσω εγώ– είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τέτοιου είδους… αθέμιτες πρακτικές. Αναγκάζονται μάλιστα, μερικές φορές, να πωλούν με ζημία, όταν κατά τη διαπραγμάτευση των τιμών με έναν ισχυρότερο από αυτούς παράγοντα καταλήγουν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, π.χ. όταν αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος των ειδικών προσφορών και μειώσεων που κάνουν τα σούπερ μάρκετ.

  • Ο αγώνας συνεχίζεται

Αυτές, αγαπητέ αναγνώστη, είναι πραγματικές προτάσεις επί πραγματικών – ουσιαστικών προβλημάτων. Και μιας και μετά από πάρα πολύ καιρό αποφάσισα να ασχοληθώ με τα διεθνή, να σας ενημερώσω ότι οι κτηνοτρόφοι στη Γαλλία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Όπως με πληροφορούν, οι κινητοποίησες έχουν ποικίλες μορφές. Ρίψη κοπριάς στη Λιμόζ, «Ξύπνημα του Νομάρχη» στη Βαντέ, έλεγχος της προέλευσης των προϊόντων σε κατάστημα αλυσίδας εστιατορίων στη Rennes κ.λπ. Και ο αγώνας συνεχίζεται!