Καυτός-ή-ό

γράφει ο Δραγάτης

Δράγατης

Στους δημοσιογράφους αρέσει να χρησιμοποιούν το επίθετο καυτός-ή-ό για διάφορες εποχές του χρόνου. Καυτός χειμώνας για τα μπλόκα των αγροτών. Καυτή συνεδρίαση για τα Eurogroup κ.λπ. Το καυτό καλοκαίρι συνήθως το γράφουμε και το εννοούμε λόγω των θερμοκρασιών. Ωστόσο, φέτος θα το χρησιμοποιήσουμε και μεταφορικά, ειδικά στο αγροτικό ρεπορτάζ λόγω των ανακτήσεων του πακέτου Χατζηγάκη. Εδώ που τα λέμε, όχι άδικα.

  • Ο περίφημος

Σε τούτη εδώ τη χώρα, έχουμε συνηθίσει τις ανακτήσεις και τα πρόστιμα από τη… μαμά Ευρώπη, αλλά πάντα μιλούσαμε για χρήματα που ζητήθηκαν από το κράτος. Για πρώτη φορά φέτος θα ζήσουμε την ανάκτηση χρημάτων και από απλούς πολίτες. Για αποζημιώσεις που τους δόθηκαν το 2009 από τον περίφημο πλέον τότε υπουργό Γεωργίας, Σωτήρη Χατζηγάκη.

  • Ιστορία

Και εδώ είναι που μπλοκάρει το μυαλό. Σε μια περίοδο που οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν τη φορολογική λαίλαπα, θα τους ζητηθεί να πληρώσουν και τα λάθη παλαιών και νέων κυβερνήσεων και πολιτικών ηγεσιών της πλατείας Βάθη. Δεν ρίχνουμε τις ευθύνες στους νυν, γιατί η ιστορία έχει παρελθόν. Δεν μπορούμε, όμως, να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια και, τελικά, αυτά που είπαμε πριν από λίγους μήνες να διαψεύδονται σήμερα.

  • Επιλεκτικά

Θα επιβαρυνθούν μόνο οι παραγωγοί που έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά από το πακέτο Χατζηγάκη, έλεγε ο υπουργός και σήμερα μας λέει ότι θα ανακτηθούν από όλους όσοι έλαβαν από 2.000 και άνω. Δεν θα το σχολιάσω. Θα αναρωτηθώ μόνο το εξής: Τι είδους πρόστιμα είναι αυτά που ανακτώνται από κάποιους και από κάποιους άλλους όχι; Τελικά, τι θα ισχύσει; Θα βγει να ενημερώσει κανείς υπεύθυνα; Είπαμε ότι έρχεται καυτό καλοκαίρι. Να το λάβετε υπόψη σας!