ΕΝΟΑΒΕ: Πάνω από 200.000 αμπελοκαλλιεργητές θα πλήξει τυχόν επιβολή ΕΦΚ στο κρασί

Προβληματισμός ΣΕΟ για τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος

Περισσότερους από 200.000 Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές και περίπου 900 οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις θα πλήξει ενδεχόμενη επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) στο κρασί, ενώ θα λειτουργήσει σαν τροχοπέδη και για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, με μόνο ωφελημένο το παραεμπόριο, αφού και τα οικονομικά αποτελέσματα και για τα δημόσια ταμεία θα είναι πενιχρά, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος – ΕΝΟΑΒΕ (πριν ανακοινωθεί η μείωση κατά 50% του φόρου χθες το βράδυ στη Βουλή).

«Το κρασί είναι ένα τοπικό γεωργικό προϊόν. Στην πορεία των αιώνων έχει συνδεθεί με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, έχοντας καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης και του πολιτισμού μας Σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ με οινοπαραγωγική δραστηριότητα δεν υπάρχει παρόμοιος φόρος. Αυτό συμβαίνει γιατί η επιβολή ενός τέτοιου φόρου είναι ικανή να επιφέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους οικονομικούς τομείς που συνδέονται με το κρασί, από τον αμπελουργό έως το τελικό σημείο πώλησης» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΕΝΟΑΒΕ.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις της Ελλάδας είναι μικρές οικογενειακές μονάδες, «οι οποίες λόγω του μεγέθους τους θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση της είσπραξης των φόρων», επισημαίνει η ΕΝΟΑΒΕ, σύμφωνα με την οποία «θα απαιτηθεί η μετατροπή τους σε φορολογικές αποθήκες, η σύσταση των οποίων απαιτεί ανάλογη οργάνωση αλλά επίσης εγγυήσεις και πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα και όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς αυτό σημαίνει. Επιπλέον εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και εμπορία κρασιού θα υποστούν σημαντικές ζημίες».

Κατά την ΕΝΟΑΒΕ, «ενώ οι οινοπαραγωγοί στρέφονται το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο στις αγορές του εξωτερικού ως απάντηση στη συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς, αλλά και ως στρατηγική επιλογή, η επιβολή ΕΦΚ θα δημιουργήσει εμπόδια σε αυτή την εξωστρέφεια .Είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρόκειται να έχει πενιχρά αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο, ενώ το μόνο που θα ωφεληθεί είναι το παραεμπόριο».

Με βάση τα παραπάνω, οι οινοπαραγωγοί απευθύνουν έκκληση στον υπουργό Οικονομικών να μην προβεί στην επιβολή του φόρου, «που θα φέρει περισσότερα δεινά από όσα οφέλη προσδοκώνται» και θα καταστρέψει έναν κλάδο από τους πιο δυναμικούς και σύγχρονους στην Ελλάδα.