Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εν όψει του Πάσχα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΦΕΤ σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, στους τομείς αρμοδιότητάς τους, ζητούν εν όψει του Πάσχα με τις παραδοσιακές εποχιακές εγκυκλίους τους προς τις περιφερειακές διευθύνσεις, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου εφιστά την προσοχή των κλιμακίων ελέγχου, μεταξύ άλλων, ως προς την ύπαρξη των προβλεπόμενων ενδείξεων και πινακίδων, την επισήμανση των τροφίμων (για ύπαρξη παραπλανητικών ή ανακριβών ενδείξεων, την ύπαρξη νομίμων παραστατικών σε όλα τα στάδια διακίνησης, την ελλιπή στάθμιση και την εφαρμογή της διάταξης με την οποία ορίζονται ανώτατες τιμές σε συγκεκριμένα είδη και σημεία πώλησης όπου εκτιμάται ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Ειδικότερα όσον αφορά στα κρέατα έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την τήρηση βιβλίου σφαγών στα σφαγεία της χώρας, τον τρόπο διάθεσης παραπροϊόντων κρέατος, (υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά μπορούν κατ’ εξαίρεση να πωλούνται τα αμνοερίφια με τα κεφάλια τους και τις συκωταριές, και τα κεφαλάκια σε τιμή ανά κιλό). Εξίσου σημαντικός αξιολογείται ο έλεγχος στα καταστήματα λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων, όπου εφιστάται στους ελεγκτές η προσοχή στις ενδείξεις προέλευσης και τις σφραγίδες επί των σφαγίων, όπως πρέπει να προκύπτουν από τα απαραίτητα παραστατικά.

Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε όλα τα εργαστήρια τροφίμων και ποτών, στις παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας, παγωτού κλπ. Ακόμη, ζητείται εντατική ελεγκτική δραστηριότητα σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο μέρος που αφορά τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της επεξεργασίας των προϊόντων και στη διακίνησή τους, καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου ειδών διατροφής και σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Μ.Ζ.