Εξηγήσεις ζητά η βουλή για το “τρύπιο” πόθεν έσχες του Ψυχάρη

Εξηγήσεις ζητά η βουλή για το

Περαιτέρω στοιχεία για τις δηλώσεις του Σταύρου Ψυχάρη και παραστατικά πρόκειται να ζητήσει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής. Την ίδια στιγμή, εξετάζονται τα στοιχεία και το υπόμνημα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας, Τουρισμού και Ναυτιλίας, Γιώργος Σταθάκης. Η Επιτροπή επιφυλάχθηκε και για τις μετοχές που φέρεται να αγόρασε ο νυν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίοδο που η αγορά και πώληση μετοχών είναι απαγορευμένη για τους βουλευτές.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε αναφορά στο γεγονός ότι λείπουν στοιχεία οικονομικά για τον Σταύρο Ψυχάρη από το 2003 έως το 2007. Πρόκειται για την περίοδο που θεωρείται σημαντική για το ΔΟΛ.

Για την ακρίβεια η Επιτροπή ζητά παραστατικά για τα ποσά των 14.442.829 ευρώ και 10.228.800 ευρώ για τα οποία υπήρξαν απαλλαγές εσόδων, καθώς ότι υπήρξε αρνητικό υπόλοιπο το 2010, περίπου 965.000 ευρώ, αλλά και για κάποια δάνεια την περίοδο 2012-2014.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, θα ζητηθούν από τον κ. Ψυχάρη όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΔΟΛ.

Επίσης, η Επιτροπή, που συζήτησε την έκθεση των ορκωτών λογιστών και αφορά στην υπόθεση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, έκρινε ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να μελετηθούν όλα τα παραστατικά, καθώς και το υπόμνημα που έχει καταθέσει. Έχουν κατατεθεί άπειρα παραστατικά, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, για τα οποία χρειάζεται χρόνος για να εξεταστούν (συμβολαιογραφικές πράξεις ακινήτων, παραστατικά, φορολογικές δηλώσεις κα.).

Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να εξετάσουν σε άλλη συνεδρίασή τους την υπόθεση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις 15/3/2013 εμφανίζεται να έχει αγοράσει μετοχές της εταιρείας Samsung, αξίας 10.912 δολαρίων. Πρόκειται για μετοχές που φέρονται να πωλήθηκαν το 2014 και η διαπραγμάτευσή τους έγινε στο ιαπωνικό χρηματιστήριο.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν δεν απαγορευόταν η αγοραπωλησία μετοχών, όμως με νόμο απαγορεύεται πια να αγοράσει ή να διακινήσει πλέον μετοχές κάποιος εφόσον είναι πολιτικό πρόσωπο.

Σε γραπτή δήλωσή της, η ΝΔ αναφέρει: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα για τον κ. Μητσοτάκη. Έχουν δοθεί όλες οι επαρκείς εξηγήσεις στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες».

Της Άννας Στεργίου