Επιδρομές αετονύχηδων στους αμπελώνες των Μεσογείων

Σε απόγνωση βρίσκονται πλήθος αγροτών των Μεσογείων αφού για μια ακόμη φορά φέτος ο τρύγος μετατράπηκε από χαρά γιορτής και ελπίδας σε στιγμή οδύνης και δυσβάστακτης ζημιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, οργανωμένα λαθραία συνεργεία τρυγητών επέδραμαν στο χρονικό διάστημα από 12 έως και 17 Σεπτεμβρίου σε αμπέλια του Μεσογείτικου κάμπου, τα τρύγησαν αλλά και ουσιαστικά τα κατέστρεψαν! Οι περισσότερες επιδρομές έγιναν σε αμπελώνες γύρω από την Αττική Οδό σε περιοχές όπως το Πάτημα και ο Κοκκιναράς Κορωπίου.

Το θέμα επιβεβαίωσε στο ypaithros.gr και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου Σταμάτης Γεωργάκης ο οποίος μάλιστα και ο ίδιος, έπεσε θύμα των αετονύχηδων του παράνομου τρύγου.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε τρυγήθηκαν από συγκεκριμένους αμπελώνες γύρω στους 4,5 τόνους σταφυλιών χωρίς να υπολογίζονται ποσότητες σταφυλιών της τάξης των 200 και 300 κιλών για τις οποίες δεν υπάρχουν καταγγελίες στον Συνεταιρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκης.

«Εμένα μου έτυχε να πάω σε αμπέλι μου την προηγούμενη ημέρα για να δω πόσους εργάτες θα πρέπει να πάω για να τρυγηθεί την επόμενη ημέρα. Όταν έφτασα με το συνεργείο την επαύριο διαπίστωσα ότι οι πρώτες σειρές προς τον δρόμο δεν είχαν τρυγηθεί αλλά μπαίνοντας πιο μέσα όλη η παραγωγή είχε κάνει φτερά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Α.Σ. Κορωπίου και πρόσθεσε: «Υπήρχαν ίχνη από φορτηγό, κάτι που σημαίνει ότι η δουλειά ήταν ιδιαίτερα οργανωμένη ενώ, το χειρότερο, οι τρυγητές είχαν καταστρέψει τα κλήματα αφού μέσα στη νύχτα έκοψαν ό,τι έβρισκαν»!

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να ωφελείται από μια τέτοια εγκληματική ενέργεια ο κ. Γεωργάκης επεσήμανε ότι η ποικιλία του Σαββατιανού που καλλιεργείται στην περιοχή δεν μπορεί να χρησιμεύσει για τίποτε άλλο παρά μόνο για κρασί ή για τσίπουρο.

Και αν η τιμή του σταφυλιού δεν ξεπερνά τα 31 λεπτά το κιλό το όφελος που προκύπτει από το κρασί ή το τσίπουρο που παράγεται από τα κλεμμένα σταφύλια είναι πολλαπλάσιο!

«Δε μας φτάνουν όλα τα προβλήματα, οι καταστροφές και οι κλοπές που υφιστάμεθα από σπείρες που λυμαίνονται με πολλούς τρόπους της περιοχή, τώρα χάνουμε και τις σοδειές μας. Έχουν φτάσει στο σημείο να αρπάζουν τους σωλήνες από τα περιβόλια μας, τις μεταλλικές υποστυλώσεις των γραμμικών αμπελώνων ακόμη και τις περιφράξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ypaithros.gr ο κ. Γεωργάκης!

Και βέβαια αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η αστυνομία δυστυχώς δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση αυτή παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών της αφού τα τοπικά αστυνομικά τμήματα παραμένουν υποστελεχωμένα!

Το ερώτημα είναι ένα: Ποιος θα αποζημιώσει τους αγρότες των Μεσογείων οι οποίοι υφίστανται διαρκείς αφαιμάξεις από το κράτος με τη φορομπηχτική πολιτική που αυτό ακολουθεί θεωρώντας τους Μεσογείτες γεωργούς και αμπελοκαλλιεργητές, αγρότες δεύτερης κατηγορίας;

Η μόνη λύση είναι, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργάκης να συλλεχθούν όλα τα σχετικά στοιχεία της ιδιότυπης αυτής κλοπής από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και να κατατεθεί μήνυση κατά αγνώστων με την ελπίδα μέσω των ενεργειών της Δικαιοσύνης να κινητοποιηθεί και η πολιτεία!

Κώστας Τσαπάκης