Επιτροπή Γεωργίας του Ε.Κ.: Η τεχνολογία είναι η λύση

Επιτροπή Γεωργίας του Ε.Κ.: Η τεχνολογία είναι η λύση

Η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να εισάγει στο χωράφι τεχνολογικές καινοτομίες όπως αισθητήρες, δεδομένα και εργαλεία ακριβείας, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συντάχθηκε από τον Ολλανδό Φιλελεύθερο, Γιάν Ουίτεμα, και εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στις αρχές της εβδομάδας.

Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για το χαμηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών μεταξύ του αγροτικού κόσμου και καλείται η Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικά γεωργικά συστήματα, χωρίς να γίνεται κατάχρηση των δεδομένων των αγροτών. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι η τεχνολογική καινοτομία αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων και της πίεσης που ασκείται στους φυσικούς πόρους. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η αποδοτικότερη χρήση των δεδομένων θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση των αντιβιοτικών, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, καθιστώντας την πιο στοχευμένη. Τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας ζήτησαν, επίσης, άρση των εμποδίων για τη χρήση εντόμων ως ζωοτροφή, κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση των λιπασμάτων στο αγρόκτημα ως κοπριά και περισσότερη έρευνα σε οικολογικά εναλλακτικές λύσεις, όπως η αμειψισπορά και οι μη-χημικές επιλογές για την καταπολέμηση των παρασίτων.

Η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εισηγητή, Γιαν Ουίτεμα, με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Γεωργίας, «οι πολιτικές μας είναι αρκετά συχνά ξεπερασμένες και αυτό εμποδίζει την πρόοδο και αποθαρρύνει τους αγρότες στην προσπάθειά τους για βελτιωμένα και πιο αποδοτικά μοντέλα παραγωγής».