Ηράκλειο: Επιτυχημένη και φέτος η έκθεση «ΟιΝοτικά 2016»

Ηράκλειο: Επιτυχημένη και φέτος η έκθεση «ΟιΝοτικά 2016»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Παγκρήτια Έκθεση “ΟιΝοτικά 2016” που πραγματοποιήθηκε φέτος από 27 έως 29 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου. Η έκθεση οργανώθηκε από τους οινοποιούς της Κρήτης με την υποστήριξη της περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. Για τρεις ημέρες οι Οινοποιοί της Κρήτης παρουσίασαν τις νέες και παλιές εσοδείες και μύησαν το οινόφιλο κοινό και επαγγελματίες στο Κρητικό κρασί.

Οι επισκέπτες, που έφθασαν τους 3000, απόλαυσαν Κρητικό κρασί και συνομίλησαν με τους οινοποιούς, ενώ χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι το γεγονός ότι στην έκθεση παραβρέθηκαν εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στο κρασί καθώς και πολλοί επαγγελματίες. Κατά την διάρκεια της έκθεσης έγιναν εκδηλώσεις όπως ομιλίες, παρουσίαση βιβλίου κ.α.

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με την ομιλία του ομότιμου καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Μανόλη Σταυρακάκη, με θέμα «Ξεχασμένες Κρητικές Ποικιλίες και Προοπτικές Αξιοποίησης». Ακόμη, οι παράλληλες δραστηριότητες έγιναν με την παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκης Μηταρέα, «Με κρασί και Ελληνικά» από τον πρόεδρο των Οινοποιών Νίκο Μηλιαράκη και τον σεφ Πέτρο Κοσμαδάκη που προλόγισε και μίλησε για το βιβλίο.

Ακολούθησαν τα γαστρονομικά δρώμενα, που οργάνωσε η ηλεκτρονική εφημερίδα Cretan Food News, με τη Νίκη Μηταρέα να μαγειρεύει κρητικά ζυμαρικά, τα σκιουφικτά, με λαχανικά και κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο, ενώ οι Χρήστος Λάπας και Βησσαρίωνας Παρθένης, μαγείρεψαν κακαβιά με ξινόχοντρο και πληγούρι.

Την Δευτέρα η δρ. Μαρία Αλεμπάκη, παρουσίασε τα ερευνητικά της αποτελέσματα για τον οινοτουρισμό στην Κρήτη και πώς επηρεάζει τα Οινοποιεία του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης. Επίσης, αναπτύχθηκαν οι στρατηγικές των επιχειρηματιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις εν καιρώ κρίσης. Στο σεμινάριο, με θέμα «Στον δρόμο των Kρητικών ποικιλιών» οι Νίκος Μάνεσης, Νίκος Σωμαράκης και Δημήτρης Τσουπέης, μέσα από μια γευστική δοκιμή παρουσίασαν τις ποικιλίες Βηλάνα, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι και Λιάτικο.

Παράλληλα, με τα ΟιΝοτικά, καλεσμένος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης ήταν ο δημοσιογράφος Andrew Jefford, από το εξειδικευμένο περιοδικό οίνου Decanter που μαζί με τον Νίκο Μάνεση και με οινολόγους και γεωπόνους, επισκέφτηκαν αμπελότοπους της Κρήτης, γνωρίζοντας το νησί μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα των κρητικών κρασιών.

Επόμενοι οινικοί σταθμοί του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης είναι το Οινόραμα στην Αθήνα 5 με 7 Μαρτίου και η έκθεση Prowein στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας 13 με 15 Μαρτίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ