Την Πέμπτη ψηφίζει για το τυνησιακό ελαιόλαδο το Ευρωκοινοβούλιο

Σε ψηφοφορία πρόκειται να τεθούν την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου τα «διορθωτικά μέτρα» που έχουν προταθεί στο ευρωκοινοβούλιο για τις αφορολόγητες εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία σε περίπτωση που προκύψει «διατάραξη της ισορροπίας» στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πρόσχημα την βοήθεια της οικονομίας της Τυνησίας, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2015, οι ευρωβουλευτές καλούνται να συζητήσουν και να ψηφίσουν ένα ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτων μέτρων που προβλέπει την εισαγωγή επιπλέον 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία ως το τέλος του 2017.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό ψήφισμα πάνω στην πρόσφατη απόφαση περί έναρξης συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και θα απευθύνουν έκκληση για μια συμφωνία η οποία «θα συμβάλει στη σταθερότητα της Τυνησίας, στην εδραίωση της δημοκρατίας και στην αναζωογόνηση της οικονομίας της».

Αμφότερες οι ψηφοφορίες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, ενώ σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση με την Επίτροπο Σεσίλια Μαλμστρομ.