Aυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά απο τη 1η Οκτώβρη

Την Τετάρτη η ψήφιση της τροπολογίας για τον ΦΠΑ στα νησιά

Γεγονός αποτελεί από την 1η Οψκτωβρίου η αύξηση του ΦΠΑ σε επιλεγμένα ελληνικά νησιά. Στη δημοσιευθείσα κοινή υπουργική απόφαση, η οποία προανήγγειλε τη συγκεκριμένη εξέλιξη, γίνεται λιτή αναφορά των νησιών του Αιγαίου στα οποία αυξήθηκε ο ΦΠΑ, χωρίς πάντως να παρατίθενται τα κριτήρια επιλογής. Αυτά είναι η Θήρα, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος και η Σκιάθος.

Την απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πλέον, στα συγκεκριμένα νησιά ισχύουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη χώρα.

Από τις τάξεις του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύεται ότι η επιβολή του εν λόγω μέτρου γίνεται κατ’ ανάγκη και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για σαφή κυβερνητική επιλογή. Μια ανάγκη, η οποία απορρέει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και μεταφράζεται στο βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και να διεξαχθούν τα επόμενα βήματα από την πλευρά της Ελλάδας.

Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, το ΥΠΟΙΚ σημείωσε:

  • Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.
  • Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.
  • Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
  • Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017).
  • Υπενθυμίζεται ότι τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014, οι οποίες ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.