Η διαχείριση των λυμάτων προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης

Η διαχείριση των λυμάτων προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης

Το ζήτημα της διαχείρισης λυμάτων είναι μαζί με το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης τα δυο βασικά  ζητήματα που «κυνηγά» η Περιφέρεια Κρήτης με το επόμενο ΕΣΠΑ, 2015-20, όπως ανακοίνωσε ο καθ΄ ύλην αρμόδιος περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας την Πέμπτη (17/3) στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη.

Αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δομές ο κ. Αρναουτάκης, ωστόσο είναι κοινός τόπος ότι η Κρήτη υποφέρει κι απ’ τα αγροβιομηχανικά λύματα αλλά κι από τα τουριστικά, λόγω της άναρχης δόμησης. Δεν έχουν περάσει εξάλλου πολλά χρόνια, από τότε που ο Κουρουπητός , ήταν η βόμβα των σκουπιδιών,  που συγκέντρωνε πρόστιμα απ΄ την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στόχος να βελτιωθεί η εικόνα της Κρήτης, που ήδη τα έχει καταφέρει αρκετά καλά στους βιολογικούς καθαρισμούς αλλά υπολείπεται αισθητά η Παλαιόχωρα, στη δυτική και νότια πλευρά της Κρήτης.

Το θέμα της διαχείρισης ων λυμάτων είναι μια μόνιμη πληγή, όχι μόνο για την Κρήτη, που έχει μπει σε φάση διόρθωσης των κακώς κειμένων αλλά γενικά για τις αγροτοβιομηχανίες της χώρας , που δεν έχουν κατορθώσει, να κάνουν διαλογή και να τα επαναχρησιμοποιήσουν με τη μορφή κομπόστ. Το νέο ΕΣΠΑ 2015-20 βάζει το τρίπτυχο καινοτομία – πράσινη επιχειρηματικότητα –δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ως βασική προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων σε προγράμματα.

Την ίδια στιγμή το ζήτημα του ΒΟΑΚ παραμένει επιτακτικό, τόσο λόγω των δυστυχημάτων όσο και της μεταφοράς αγροτικών προϊόντων, που συνήθως παράγονται στο μέσον ή και στο Νότο της Κρήτης αλλά το δύσκολο οδικό δίκτυο αποτελεί άλλη μια επιβάρυνση χρόνου και χρήματος. Η Κρήτη διαθέτει εξάλλου θλιβερό ρεκόρ στα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ενώ το Ηράκλειο Κρήτης κατέχει ρεκόρ δυστυχημάτων με τρακτέρ!

Άννα Στεργίου