Η ΕΕ αντιμέτωπη με τον γρίφο των γεωργικών αγορών

Ξεκίνησε τις εργασίες της η Ομάδα Δράσης του Φιλ Χόγκαν

Ε.Ε.

«Η αστάθεια των γεωργικών αγορών είναι η νέα κανονικότητα» και «κλειδί» για την αντιμετώπισή της είναι η μετάδοση των τιμών, σύμφωνα με τα μέλη της Ομάδας Δράσης για τις γεωργικές αγορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την εναρκτήρια σύσκεψή της, η νεοσυσταθείσα Ομάδα Δράσης, που αποτελεί μέρος του «πακέτου» απάντησης της Κομισιόν στην υφιστάμενη κρίση, εξέφρασε την άποψη ότι η αστάθεια των τιμών μπορεί να μειωθεί με τη βελτίωση της μετάδοσης των μηνυμάτων της αγοράς στους παραγωγούς, ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόζονται πιο γρήγορα. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ρόλος των τιμών αναφοράς είναι κομβικός για την αποτελεσματική εκτίμηση των εξελίξεων στις αγορές.

Υπό την προεδρία του Ολλανδού Σέες Βέερμαν, υπήρξε ευρεία συναίνεση ότι η πρόσβαση στην πληροφορία σε σχέση με τις τιμές και οι γρήγοροι μηχανισμοί μετάδοσης είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των γεωργικών αγορών. Η Ομάδα Δράσης συζήτησε και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί συχνά αποφασίζουν να ακολουθήσουν τα ατομικά επιχειρηματικά τους σχέδια και να αυξήσουν την παραγωγή τους, ανεξάρτητα από την υπερπροσφορά στην αγορά. Σχολίασαν, μάλιστα, ότι, εάν συνεχιστεί η υπερπαραγωγή, οι περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι αναπόφευκτες. Η Ομάδα Δράσης θα συνεδριάζει κατά μέσο όρο μία φορά τον μήνα μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, όπου και αναμένεται να παρουσιάσει τις συστάσεις της, κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο διάσκεψης που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γαλλία πιέζει

Εν τω μεταξύ, η γαλλική αντιπροσωπεία στο συμβούλιο, με υπόμνημα που έστειλε στους αντιπροσώπους των υπόλοιπων κρατών-μελών, πιέζει ώστε κατά την προσεχή Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις 15 Φεβρουαρίου να συζητηθεί η δυνατότητα ανάληψης νέων μέτρων διαχείρισης της αγοράς. Η κίνηση «αναζήτησης συμμάχων» στην ΕΕ έρχεται σε συνέχεια άτυπων συνομιλιών μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο δείπνου που φιλοξένησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο Στρασβούργο στις 7 Φεβρουαρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται ότι έθεσε το ζήτημα στην καγκελάριο κατόπιν ισχυρών πιέσεων που δέχεται τόσο από τους εξεγερμένους αγρότες όσο και από τους θεσμικούς εκπροσώπους τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνάντηση που είχε στις 2 Φεβρουαρίου με τον πρόεδρο του γαλλικού συνδικάτου FNSEA, Ξαβιέ Μπελέν, ο τελευταίος του ζήτησε «μια γενναιόδωρη χειρονομία από την ΕΕ».

Οι Γάλλοι πιέζουν στο συμβούλιο και οι ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες

Και το Κοινοβούλιο στη μάχη

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται, επίσης, να συζητήσουν το ζήτημα της αστάθειας των γεωργικών αγορών, στο πλαίσιο ακρόασης με θέμα «Εργαλεία για τη μείωση της αστάθειας των τιμών στις γεωργικές αγορές», που θα λάβει χώρα στις 23 Φεβρουαρίου. Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την υφιστάμενη κρίση, αλλά και τις αμφιβολίες τους αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν.

Άρχισαν τα όργανα

Ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΕΕ μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τον υφιστάμενο

Η ΕΕ αντιμέτωπη με τον γρίφο των γεωργικών αγορώνΣε πρόσφατη διάσκεψη της ολλανδικής προεδρίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για τον προϋπολογισμό, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διερωτήθηκε αν η μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ πέτυχε έναν υψηλό βαθμό ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας και αν το «πρασίνισμα» απέδωσε.

Η Βουλγάρα επίτροπος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει ευρεία διαβούλευση, ώστε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να εστιάζει περισσότερο στα αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επί του παρόντος, έχουμε «μία κατάσταση ισορροπίας μεταξύ εκείνων που τους αρέσει η γεωργία, εκείνων που τους αρέσει η συνοχή και εκείνων που παίρνουν επιστροφή» (εννοώντας τους Βρετανούς). Το ερώτημα το οποίο, σύμφωνα με την επίτροπο, θα καθορίσει τόσο την ενδιάμεση αναθεώρηση όσο και το μέλλον του ΠΔΠ είναι εάν έχουμε φτάσει στο σημείο που «το δημοσιονομικό και πολιτικό κόστος της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων είναι μεγαλύτερο από το κόστος μιας αναθεώρησης».

Υ.Χ.