Κομισιόν: 6.9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για περιβαλλοντικά έργα

Η Επιτροπή έχει εγκρίνει επενδυτικό πακέτο ύψους 264,8 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του περιβάλλοντος, της φύσης και της πράσινης ανάπτυξης της Ευρώπης.

Η επένδυση καλύπτει 96 νέα έργα που εκτείνονται σε 21 κράτη μέλη, τα οποία χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον. Τα έργα καλύπτουν δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της αποδοτικής χρήσης των πόρων, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε μια πιο κυκλική και βιώσιμη οικονομία, φύση και βιοποικιλότητα, καθώς και στους τομείς της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και της πληροφόρησης. Η ΕΕ θα συγχρηματοδοτήσει τα έργα χορηγώντας 160,6 εκατ. ευρώ.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία κ. Karmenu Vella δήλωσε: «Τα χρήματα που επενδύονται σε περιβαλλοντικά έργα δεν πάνε χαμένα. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι το πρόγραμμα LIFE θα υποστηρίξει πολλά καινοτόμα έργα και είμαι βέβαιος ότι η συμβολή τους θα είναι ουσιαστική. Παράλληλα με την προστασία και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου, υπάρχουν πολλοί υποσχόμενοι άξονες που θα συμβάλουν ώστε η Ευρώπη να μεταβεί σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και με βιώσιμο μέλλον. Θα παρακολουθούμε αυτά τα έργα προσεκτικά, με σκοπό την ανταλλαγή και τη διάδοση των επιτυχίας τους».

Η Επιτροπή έλαβε 1.117 αιτήσεις στο πλαίσιο πρόσκλησης υποβολής προσφορών, της οποίας η προθεσμία έληξε τον Ιούνιο του 2014. Από αυτές, 96 επελέγησαν για συγχρηματοδότηση μέσω των τριών συνιστωσών του προγράμματος.

Τα 51 έργα για το περιβάλλον & την αποδοτική χρήση των πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE θα κινητοποιήσουν 103,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει 56,2 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά καλύπτουν δράσεις σε πέντε θεματικούς τομείς: ατμόσφαιρα, περιβάλλον και υγεία, αποδοτική χρήση των πόρων, απόβλητα και νερό. Από αυτά σχεδόν τα μισά κονδύλια θα διατεθούν σε 14 έργα για την αποδοτική χρήση των πόρων, η οποία θα διευκολύνει τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια πιο κυκλική οικονομία.

Τα 39 έργα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE βελτιώνουν την κατάσταση διατήρησης των απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων και συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους 153,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει 100 εκατ. ευρώ.

Τα 6 έργα για τη διακυβέρνηση και πληροφόρηση στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE αποσκοπούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα περιβαλλοντικά θέματα. Διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει σχεδόν 4,5 εκατ. ευρώ.