Η Κομισιόν καθυστερεί την έκθεση για την επισήμανση των ποτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστέρησε και πάλι τη δημοσίευση μιας έκθεσης σχετικά με το πώς να συμπεριλάβει τα αλκοολούχα ποτά υπό τους υφιστάμενους κανόνες επισήμανσης της ΕΕ σχετικά με τη διατροφή και τα συστατικά.

Η Κομισιόν καθυστερεί την έκθεση για την επισήμανση των ποτών

Η έκθεση για την επισήμανση των ποτών επρόκειτο να εγκριθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2014, αλλά αναβλήθηκε για το «τέλος του 2015» από την Επιτροπή.
 
Ωστόσο, άλλες προτεραιότητες έχουν καθυστερήσει περαιτέρω τις εργασίες σχετικά με αυτό το ευαίσθητο θέμα, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υγείας της Επιτροπής είπε στη ιστοσελίδα EurActiv. Μόνο προκαταρκτικές συζητήσεις με τα κράτη μέλη έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής, καθώς και βιβλιογραφική έρευνα.
 
«Ενώ η Επιτροπή προτίθεται να εκπληρώσει τη νομική υποχρέωσή της να εγκρίνει την εν λόγω έκθεση, η ακριβής ημερομηνία της έγκρισης δεν μπορεί ακόμη να δοθεί», είπε ο εκπρόσωπος.
 
Ο Paul Skehan, γενικός διευθυντής της SpiritsEurope, η οποία εκπροσωπεί τη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών σε επίπεδο ΕΕ, είπε στη EurActiv ότι παρόλο που η βιομηχανία αναμένει την έκθεση, κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Επιτροπή στο να καταλήξει σε μια σημαντική έκθεση και τις σχετικές συστάσεις.
 
«Για εμάς, ο χρόνος της έκθεσης είναι πολύ λιγότερο σημαντικός από την ποιότητα των τελικών συστάσεων που θα γίνουν. Είναι σημαντικό για την Επιτροπή να καταλήξει στη σωστή πρόταση, η οποία δεν θα καταστρέψει χρόνια εκστρατειών ενημέρωσης των καταναλωτών που έχουμε κάνει για να προωθήσουμε την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ», είπε.
 
Τα αλκοολούχα ποτά εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση, διότι οι νομοθέτες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε έναν ορισμό για τα λεγόμενα «αλκοολούχα αναψυκτικά», τα οποία είναι μείγματα αλκοολούχων ποτών με αναψυκτικά και χυμούς. Η Επιτροπή έλαβε προθεσμία μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 για τον καθορισμό των αλκοολούχων αναψυκτικών, και να παραδώσει μια έκθεση σχετικά με το πώς τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του κανονισμού.

 Πηγή: EurActiv