Η κορυφαία ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα: «Ολύµπια»

Ελαιόλαδο «διαµάντι» για τη Γορτυνία και την Αρχαία Ολυµπία, που µπορεί να δώσει σηµαντική ανάπτυξη στην περιοχή µε εξαγωγική προοπτική σε όλο τον πλανήτη

Η κορυφαία ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα: «Ολύµπια»

Διεθνή αναγνώριση διεκδικεί, µε σηµαντικές αξιώσεις, η ποικιλία «Ολύµπια». Έτσι ονοµάστηκε η τοπική ποικιλία ελαιολάδου που συναντάται σε περιοχές της Αρχαίας Ολυµπίας και της Γορτυνίας και περιέχει πέντε έως δέκα φορές µεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ευεργετικές ουσίες, σε σχέση µε τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η συγκεκριµένη ποικιλία υπάρχει στην περιοχή για πάνω από 1.500 χρόνια, αλλά παρέµενε παραµεληµένη και χωρίς κάποιο επίσηµο όνοµα (ήταν γνωστή ως ντόπια λαδολιά ή χωραΐτικη). Η ονοµασία δόθηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS) που πραγµατοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυµπία, το οποίο θα επαναλαµβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια στη συγκεκριµένη περιοχή.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας µε την υποστήριξη του Δήµου της Αρχαίας Ολυµπίας και της Διεθνούς Ολυµπιακής Ακαδηµίας και πολλών χορηγών από τον κλάδο του ελαιολάδου στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο καθηγητής του φαρµακευτικού τµήµατος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, η ονοµασία αυτή δίνεται λόγω του γεγονότος ότι η «Ολύµπια» είναι πάρα πολύ δυνατό ως όνοµα, καθώς και από το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται ακόµα και µέσα στον αρχαιολογικό χώρο και είναι δέντρα πανάρχαια, ανήκουν σ’ αυτή την ποικιλία. Οι ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριµένης ποικιλίας ανακαλύφθηκαν πρώτα από το Φαρµακευτικό Τµήµα του Πανεπιστηµίου Αθηνών και, στη συνέχεια, πιστοποιήθηκαν και από το αµερικανικό πανεπιστήµιο της Καλιφόρνια.

Διαβάστε ακόμη: Διεθνές συνέδριο για το ελαιόλαδο στην Αρχαία Ολυμπία

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε ότι η ακριβής ονοµασία της ουσίας που εµπεριέχεται στο ελαιόλαδο και το κάνει να ξεχωρίζει για τη φαρµακευτική του δράση είναι η ελαιοκανθάλη, η οποία βρέθηκε σε µεγάλη ποσότητα στο λάδι της Γορτυνίας και της Ολυµπίας και σε υπερπολλαπλάσια ποσότητα στη συγκεκριµένη ποικιλία λαδιού.

Η γεύση του είναι αρκετά πικάντικη και πικρή και για να αναδειχτεί πρέπει να συνδυαστεί µε το κατάλληλο φαγητό. Ο κ. Μαγιάτης ανέφερε ότι η συγκεκριµένη ποικιλία ελιάς ανήκει στις «µικρόκαρπες», αντέχει στο ψύχος και στις ασθένειες, είναι «ιθαγενής» και βρίσκεται µόνο στη Γορτυνία και την Ολυµπία. Αµέσως έγινε περιζήτητη ως πολλαπλασιαστικό υλικό, καθώς υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος να φυτευτεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, απαιτείται να καταχωρηθεί η ποικιλία «Ολύµπια» στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ελιάς, προκειµένου να προστατευτεί. 

Νικολέτα Τζώρτζη

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί